Aktuelno

Hram vina gradi se na Fruškoj gori

Kompleks Hrama vina u Šuljmu nalazi se na oko dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice. 

Na osnovu projekta kojeg potpisuje arhitekta Zoran Rašević iz novosadskog AQ tima, na obroncima Fruške gore, na samoj granici Nacionalnog parka, gradiće se Hram vina u naselju Šuljam čiju izgradnju će sa 3,5 miliona evra finansirati privatnik Milorad Milošević. U blizini Sremske Mitrovice, u mestu Veliki Radinci, gradi se i vinarija Probus, u okviru koje je planirana i hladnjača za čuvanje voća i povrća, čime će dodatno biti podržan razvoj poljoprivrede u ovom kraju, piše eKapija.

Parcela je na samoj granici Nacionalnog parka

Ovaj urbanistički projekat nagrađen je priznanjem na 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu.

Na parceli će se nalaziti zasad vinove loze i objekat površine 1.200 kvadrata koji će se koristiti za degustaciju i prezentaciju vina, kao i za čuvanje. Urbanistički projekat sa urbanističko-arhitektonskom razradom lokacije, za izgradnju ovog objekta, uradilo je Javno preduzeće Urbanizam iz Sremske Mitrovice.

– Sama zgrada je gotovo kvadratnog oblika, delimično ukopana, sa dva nivoa (prizemlje i podrum). Glavni ulaz u objekat, sa spoljašnjim stepeništem, je sa južne strane. Takođe, sa južne strane su isprojektovane dve rampe za spoljašnji ulaz u podrum objekta, koji je povezan sa prizemljem putem unutrašnjeg dvokrakog stepeništa i liftom – objašnjava u razgovoru Mirjana Vašut, direktorka JP Urbanizam Sremska Mitrovica.

Hrama vina projektovao je arhitekta Zoran Rašević iz Novog Sada

Proizvodnja i degustacija

Ovaj urbanistički projekat nagrađen je priznanjem na 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu. Sam objekat Hrama vina projektovao je arhitekta Zoran Rašević iz Novog Sada. Prema rečima naše sagovornice, „objekat će zaista izgledati kao još jedan hram na Fruškoj gori“.

– Hram vina se sastoji iz nekoliko delova – glavni deo biće prostor za prezentaciju proizvoda, dok je drugi deo ukopan u padini Fruške gore i služiće za čuvanje barika, odnosno proizvoda koji će nastajati u vinariji Probus u Velikim Radincima. U Probusu će se, inače, uz brendirana vina na oko 2.000 m2 proizvoditi i različite vrste rakija, kao i ulje od semenki bundeve, a planirana je i izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća sa ovog područja – kaže investitor Milorad Milošević.

U ova dva projekta Milorad Milošević iz sela Veliki Radinci uložio je oko 3,5 miliona evra. Oba objekta, čije je izgradnja u toku, trebalo bi da budu završena sledeće godine.

Foto: eKapija

Kada ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Zoran

  Poštovanje,
  zahvaljujemo Vam se na prenošenju vesti o izgradnji objekta „Hram vina“ u ataru sela Šuljam. Voleli bismo naglasiti da je projekat pored angažmana JP Urbanizam SM, Investitora: porodice Milošević, i moje malenkosti, takođe rezultat rada kompletnog AQ tima koji predvodim.
  Uzgred, zaista cenimo i podržavamo Vaš rad.
  Arhitekta Zoran Rašević, AQ tim

  1. Igor Conić

   Hvala na sugestiji. Ubacili smo u clanak.

 2. Ivana Stanić

  Zašto urednistvo Gradnje.rs objavljuje, tako reci, anonimne komentare da je Hram vina „katastrofa“ bez ikakve argumentacije! Ne poznajem lično ni projektante ni investintore, ne branim bilo koga od njih, ali reci da je „katastrofa“ projekat koji je dobio nagradu u Nišu ili bilo koje drugo priznanje, a NE navesti argumente koji idu u prilog toj tvrdnji, mislim da je ne primereno!

Оставите одговор

Obavezna polja *