Pobedničko rešenje podgoričkog studija; Foto: BIRO 81000
Konkursi

Žiri odlučio: Ovo je prvonagrađeno rešenje za sportsku halu na Cetinju

Prva nagrada pripala je Birou 81000 iz Podgorice, druga internacionalnom timu autora, dok je treća otišla u ruke arhitekata iz Severne Makedonije. 

Na zvaničnom sajtu prestonice Crne Gore saopšteno je da je odabirom pobedničkog rešenja završen Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rešenja za sportsku halu na Cetinju, raspisan u julu ove godine sa nagradnim fondom u bruto iznosu od 33.500 evra.

Međunarodni žiri je odlučio da je prva nagrada od 15.000 € pripadne radu koji je na konkurs prijavio Biro 81000  iz Podgorice. Autori projekta su Ivan Jovićević i Dušan Đurović, sa saradnicima Denisom Tahirovićem, Teodorom Bjelić, Ksenijom Gomilanović i Oliverom Mirković, dok su saradnici na konstrukcijama bili Ivan Živković i Mladen Muhadinović.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sportska hala biće namenjena prvenstveno za odigravanje rukometnih i košarkaških utakmica; Izvor: www.cetinje.me

Pristiglo ukupno 15 radova

Drugorangirani rad na Međunarodnom javnom konkursu, koji nosi nagradu od 9.000 evra, rad je internacionalnog tima autora koji čine Mirko Popović, Žaklina Nježić i Zoltan Schrammel, a saradnica na konstrukcijama bila je Jelena Vilotijević.

Autori trećeplasiranog rada i dobotnici nagrade od 6.500 evra su Hristijan Ivanovski, Viktorija Bogdanova i Aleksandar Smijanoski iz Skoplja, sa saradnicima Blagojem Dimitrieskim i Martinom Shterjovom.

Pored ovih radova, stručni žiri je odabrao još četiri rada sa konkursa koje će Prijestonica Cetinje otkupiti. Na konkurs je pristiglo ukupno 15 radova.

Dvorana je projektovana za minimum 2.000 gledalaca; Izvor: www.cetinje.me

Nakon završetka konkursa i objave rang liste, sledi priprema i raspisivanje tendera po principu „projektuj i izgradi“.

Prijestonica Cetinje je raspisala Međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje za sportsku halu na Cetinju na osnovu ranije donešene odluke Skupštine Prijestonice Cetinje kojom su precizirani lokacija, gabariti i drugi kriterijumi za izgradnju nove sportske hale.

Nakon završetka konkursa i objave rang liste, sledi priprema i raspisivanje tendera po principu „projektuj i izgradi“ nakon čega i početak radova na izgradnji sportske hale na Cetinju, koja bi trebalo da započne naredne godine.

Nićni izgled buduće sportske hale na Cetinu; Izvor: www.cetinje.me

Objekat specifičnih programsko-organizacionih zahteva

Da podestimo, sportska hala na Cetinju biće namenjena prvenstveno za odigravanje rukometnih i košarkaških utakmica, kao i odbojke, futsala i ostalih dvoranskih sportova, a prema raspisu konkursa mora zadovoljiti specifične programsko-organizacione zahteve u cilju optimalnog, kvalitetnog i bezbednog funkcionisanja objekta i njegovih korisnika.

Posebnu pažnju, naglašeno je u raspisu konkusa, bilo je potrebno  posvetiti pratećim sadržajima u skladu sa propisima koji važe u EHF, SEHA, ABA, FIBA ligi, koje propisuju minimum uslova u objektima za odigravanje utakmica za klubove koji se takmiče u ovim ligama, vodeći naročito računa o energetskoj efikasnosti i samoodrživosti objekta.

Galerija rendera

Pobedničko rešenje podgoričkog studija; Izvor: www.cetinje.me
Pobedničko rešenje podgoričkog studija; Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me
Izvor: www.cetinje.me

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    meni je ovo stvarno genijalno! ovo je potpuno novi pravac arhitekture tkz. patriotska, mislim kamen nas je odgojio i njemu hvala !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *