Drveni krov aerodroma navodno liči na most Kenga Kume; foto: DBALP Consortium
Aktuelno

Arhitekta optužen da je kopirao projekat Kenga Kume

Tajlandski arhitekta Duangrit Bunnag, koji je putem javnog konkursa dobio priliku da osmisli novi terminal Suvarnabhumi aerodroma u Bankoku, optužen je za plagijat.

Velika prašina se ovih dana digla oko činjenice da delu stručne javnosti njegov projekat neodoljivo liči na drveni most-muzej čuvenog japanskog arhitekte Kenga Kume.

„Ne kopiram ničiji dizajn. Oni koji prate moj rad znaju da sam već pravio nešto sličnu u mojim prethodnim projektima, kakav je hotel na Šri Lanci“, izjavio je Bunnag za lokalni portal.

Terminal 2 aerodroma; vizuelizacije: DBALP Consortium

Original ili kopija?

Drveni most-muzej Kenga Kume spaja dve javne zgrade u Jusuhari na jugu Japana i urađen je u tradicionalnom stilu dominantnom u azijskim zemljama kod kojeg se simetrična struktura sklapa od malih drvenih delova, poput trodimenzionalnog mozaika.

Sličan stil prisutan je i u dizajnu sa kojim je Bunnagova firma DBALP Consortium nedavno osvojila konkurs za projekat novog terminala na bankoškom aerodromu. Da li će optužbe za plagijat uticati na dalji tok radova na terminalu ostaje još da se vidi.

Drveni most-muzej u Jusuhari; dizajn: Kengo Kuma; fotografije: Takumi Ota Photography

Na kraju vam ostavljamo da sami procenite da li se ovde radi o ukradenom dizajnu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *