Tri lista duvana; Foto: MPC
Aktuelno

Izgradnja Tri lista duvana nastavljena posle 11 godina

Zgrada TLD Belgrade će ponuditi 8.300 m2 fleksibilnog kancelarijskog prostora sa velikom dvospratnom podzemnom garažom.

Izgradnja poslovnog objekta “Tri lista duvana” nastavljena je posle 11 godina, a završetak radova se očekuje početkom sledeće godine. Jedna od najekskluzivnijih lokacija u centru Beograda, na uglu Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, biće privedena nameni kao kancelarijski prostor A klase uz uslužno-komercijalne sadržaje u prizemlju. Moderni objekat dobio je naziv po poznatoj beogradskoj kafani koja se nekada nalazila na ovom mestu, a njegova izgradnja započeta je 2007. godine. Grubi radovi završeni su još 2010. godine, kada je objekat konzerviran a izgradnja obustvljena do daljnjeg, piše Beobuild.

Na mestu kultne kafane

Kao što smo ranije pisali, krajem 80-ih i početkom 90-godina, donesena je odluka da se za potrebe izgradnje novog hotela Hilton ruši kafana Tri lista duvana, koja se nalazila na uglu Bulevara kralja Aleksandra (Revolucije) i ulice Kneza Miloša. Tom prilikom je raspisan javni konkurs, koji je privukao pažnju mnogih arhitekata, ne samo iz Beograda, već širom Jugoslavije. Na konkursu je pobedilo rešenje arh. prof. Svetislava Ličine, ali kako se sve dešavalo u sumrak raspada SFR Jugoslavije (1990), ceo projekat je otkazan, a parcela, na kojoj je prethodno srušena kafana, ostala je upražnjena.

Zgrada je bila gotovo završena, ali je MPC obustavio dalju izgradnju i opremanje enterijera zgrade.

Priča ponovo biva pokrenuta početkom 2000-ih godina, kada tu parcelu od grada Beograda otkupljuje Hipo Alpe Adria banka i ubrzo preprodaje kompaniji MPC. Novi investitor angažuje pobednika nekadašnjeg konkursa, profesora Ličinu, koji nakon 15 godina u projekat uključuje i svog sina Aleksandra. U tom trenutku, investitor zahteva korekciju idejnog rešenja i prenamenu objekta, po kojem tokom 2007. i 2008. godine izvodi poslovnu zgradu. Zgrada je bila gotovo završena, ali je MPC obustavio dalju izgradnju i opremanje enterijera zgrade.

Gotovo do početka 2022. godine

Zgrada ima devet spratova sa oko 8.300 m2 fleksibilnog kancelarijskog prostora i velikom dvospratnom podzemnom garažom. U prizemlju ovog poslovnog objekta nalaziće se i moderne konferencijske sale, kako bi korisnicima objekta omogućile dodatnu podršku u radu.

Takođe, objekat predviđa komercijalno prizemlje sa atraktivnim kafićima i restoranima uz direktan prilaz sa ulice. Kancelarijski prostor karakteriše i ekskluzivan panoramski pogled na niz istorijskih zdanja u najbližem krugu, uključujući Stari i Novi dvor, Narodnu skupštinu, Glavnu poštu itd.

Projekat TLD Belgrade u planu je da bude završen početkom 2022. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    jedna reč … jezivo!

    1. AArdvark

      Miki iz Kupinova? Kad si sa pcelarstva presao na arhitekturu?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *