Zapušteni pojas od 800m dobio je potpuno novu namenu; Foto: Torino Stratosferica
Urbanizam

Italijani pretvorili tramvajsko stajalište u živopisni park

Od zapuštene površine, nastao je veoma popularan parkić u Torinu.

Otkako je tramvajska linija obustavljena, pojas dugačak 800 metara u centru Torina potpuno je zapušten. Da bi se iskoristila nekadašnja tramvajska stanica i okolno područje, neprofitno udruženje Torino Stratosferica transformisalo je zapušteni pojas u živopisni park. U početku je on služio kao privremeni javni prostor pogodan za socijalno distanciranu zabavu.

Vest o novom parkiću, koji pruža dodatni prostor za druženje na otvorenom u vreme pandemije koronavirusa, brzo se proširila Torinom što je preinačilo odluku gradske vlasti o privremenom statusu.

Od tramvajske stanice do tribine za dešavanja; Foto: Torino Stratosferica

Tramvajska linija je zatvorena nakon što je grad nabavio duže vagone. Na mestu stajališta nikao je park.

Privremeni park nazvan Precollina, po kvartu u okruženju, nakon ogromnog uspeha postao je trajna gradska zelena površina sa mobilijarom za okupljanje ljudi. Ne samo da se sada park koristi kao prostor za rekreaciju, već su se u njemu održali brojni mini-koncerti, predavanja i izložbe.

Tramvajska linija sagrađena je osamdesetih godina prošlog veka, ali je zatvorena nakon što je grad nabavio duže vagone koji su teško funkcionisali na postojećim platformama. Na kraju su svi tramvaji zamenjeni, ali se linija nikada nije vratila na ovu rutu.

Preko 700 ljudi je učestvovalo u projektu Precollina; Foto: Torino Stratosferica

Participacija građana

Park je otvoren u junu 2020. godine, a opremljen je drvenim sedištima, klupama jarko žute palete, saksijama za cveće, a tramvajsko stajalište postalo je tribina za organizaciju događaja. Na ulazu je postavljen žuti kontejner koji služi kao kabina za informacije. Projektom je urađeno i ozelenjavanje kao i sađenje stabala čime je obezbeđen prekopotreban hlad u letnjim mesecima.

Više od 700 građana učestvovalo je u procesu razvoja i realizacije projekta, a pritom je prikupljeno preko 2.500 evra preko crowfunding kampanje. Sada, kada je park postao trajan, zakazane su brojne izložbe i radionice, a građani su ponosni na svoj projekat koji je postao pravi magnet za žitelje ovog grada na krajnjem zapadu Italije.

Pogledajte i video u ovom parkiću:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *