Hadzi Ivan Redi poklonio je preko 3.000 naslova; Foto: Vanja Keser
Aktuelno

Arhitekta Ivan Redi poklonio celu kućnu biblioteku Univerzitetskoj biblioteci u Nišu

Redi je poklonio preko 3.000 stručnih publikacija, monografskih i serijskih, iz oblasti arhitekture i srodnih disciplina.

Pre skoro 3 godine niški arhitekta i humanista Ivan Redi pokušao je da pokloni svoju kompletnu kućnu biblioteku niškoj Univerzitetskoj biblioteci. Ipak, tada mu je zbog carinskih propisa pošlo za rukom da dostavi samo jedan deo knjiga, a tek sada je uspeo da pokloni i ostatak.

Reč je o preko 3.000 stručnih publikacija, monografskih i serijskih, iz oblasti arhitekture i srodnih disciplina, od kojih je u prošlom pokušaju Redi uspeo da pokloni tek trećinu.

Hadži Ivan Redi je niški arhitekta i dobrotvor, koji je dugo godina živeo na relaciji Niš – Grac.

Kako je Redi živeo u Austriji, iz koje je i dopremio ovu literaturu, većina njih je na nemačkom jeziku ali, navode u Univerzitetskoj biblioteci, ima i knjiga na srpskom, engleskom i ruskom.

Zbog toga Univerzitetska biblioteka izražava veliku zahvalnost pre svega gospodinu Rediju, ali i zaposlenima u organizaciji Crveni krst Niš, koji su pomogli prilikom transporta knjiga – kažu u Univerzitetskoj biblioteci u Nišu za Južne vesti.

Inače, kada je Redi prvi put pokušao da realizuje ovu akciju, sprečili su ga propisi carine, pošto je bilo potrebno da za svaku knjigu postoji specifikacija sa tačnim opisom, nazivom, autorom dela, kao i ISBN brojevima.

Hadži Ivan Redi je niški arhitekta i dobrotvor, koji je dugo godina živeo na relaciji Niš – Grac, pokretač brojnih inicijativa za unapređenje grada i dobitnik priznanja za društveno-koristan rad.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *