Siba Sibira duga 4.000 kilometara; Foto: Wikipedia
Aktuelno

Rusija i Kina povezani gasovodom dugačkim 4.000 kilometara

Snaga Sibira je zvanično najduži gasovod na svetu kroz koji će godišnje moći da prođe do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa.

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping zvanično su putem telemosta pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu „Snagu Sibira“, preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

Otvaranje gasovoda „Snaga Sibira“ podiže rusko-kinesku energetsku saradnju na novi nivo, izjavio je Putin.

„Ovaj korak podiže rusko-kinesku stratešku saradnju u oblasti energetike na kvalitativno novi nivo i približava nas rešenju zadatka koji smo postavili zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara“ – rekao je Putin na ceremoniji otvaranja, prenosi Sputnjik.

Gasovod dug 4.000 kilometara ide preko Sibira, a kinesku granicu prelazi na jugoistoku.

Predsednik Kine je istakao da na prvom mestu treba da se osigura bezbednost i pouzdanost rada gasovoda, a potom ide briga za životnu sredinu.

„Važno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu životne sredine, voditi računa o eksploataciji resursa u interesu zelenog, ekološki čistog, energetski efikasnog i nisko-karbonatnog razvoja“, rekao je Điping.

Mapa gasovoda Snaga Sibira; Foto: Radio Slobodna Evropa

Mreža duga 4.000 kilometara

„Snaga Sibira“ je projekat ruskog „Gasproma“ i Kineske nacionalne naftne kompanije, a gasovodnom mrežom dugom 4.000 kilometara godišnje će moći da prođe do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu. Gasovod ide preko Sibira, i prelazi kinesku granicu na jugoistoku.

Sporazum je zaključen na 30 godina, a njegova ukupna vrednost je oko 400 milijardi dolara. Izgradnja gasovoda trajala je više od pet godina.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *