PRISM aplikacija za lakše projektovanje novih domova
Softver

London ponudio aplikaciju otvorenog koda za projektovanje zgrada

Aplikacija nazvana PRISM služi da ubrza proces projektovanja u fazi idejnog rešenja čime bi se omogućio jasan uvid u izgled novog objekta u postojećem urbanom tkivu grada.

Firma Bryden Wood, konsultantska kuća Cast i kancelarija Sadiqa Khana, gradonačelnika Londona, koji je nedavno osvojio simpatije građana odbacivanjem Fosterove Lale, zajedničkim snagama lansirali su aplikaciju koja treba da ubrza proces izgradnje domova. Pošto je trenutna potražnja na nivou 50.000 stambenih jedinica godišnje, ovaj softver trebao bi da olakša proces projektovanja u fazi izrade idejnog rešenja.

Aplikacija nazvana PRISM kombinuje pravila prostornog planiranja zadate lokacije sa urbanističko-tehničkim uslovima kroz jednostavan BIM interfejs i na taj način se ubrzava ranu faza projektovanja, te se arhitekte mogu fokusirati na druge aspekte projektovanja kao što su kvalitet gradnje, održivost, ekologija i kvaliteta izgrađenog okruženja.

Pogledajte kako izgleda PRISM:

Namerno smo se odlučili da aplikacija bude javno dostupna kako bi svako mogao da se uključi u proces projektovanja.

„Tehnologija je napravila revoluciju u mnogim sektorima, počev od finansija do automobilske industrije i vreme je da građevinski sektor učini isto. To je jedini način zahvaljujući kom ćemo moći da odgovorimo na potražnju za stambenom i ostalom socijalnom infrastrukturom. Naravno, obim izazova je toliko veliki da jedino ako radimo zajedno, moći ćemo da uspemo. Namerno smo se odlučili da aplikacija bude javno dostupna, kako bi svako mogao da se uključi u proces projektovanja.“, rekao je za Jami Cresser-Brown, direktor arhitektonskog sektora u Bryden Wood.

Podstrek za kolaboraciju

London će biti prvi grad na svetu koji je oprobao aplikaciju ove vrste, deleći znanja iz oblasti građevinarstva i koristeći tehnologiju kako bi se pokrenula revolucija u procesu projektovanja. Projektanti veruju da će PRISM podstaći sve veću kolaboraciju i da će ova inovacija biti korisna za dalji razvoj globalne zajednice.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *