Londonski gradonačelnik Sadiq Khan odbio je Fosterov projekat tornja Tulip rekavši da je 304 metara visoka turistička atrakcija „nezadovoljavajućeg kvaliteta“ i da će naštetiti gradu.

Ukinuvši nedavno odobrenje Grada Londona za predloženi neboder pored Gherkina, popularnog Krastavca, Khan je izjavio da mu nekoliko stvari smeta oko projekta, uključujući i njegov dizajn.

U svom saopštenju, Khan je kritikovao vertikalnu strukturu koja se „naglo završava“ i koja „ne predstavljala arhitekturu svetske klase“. Iz njegovog kabineta navodi se da gradonačelnik ima nekoliko ozbiljnih prigovora u vezi s ovim projektom kao i da, nakon što ga je detaljno proučio, odbio njegovu izgradnju jer smatra da ovakav objekat ne bio doneo javnu korist građanima Londona.

Khan je kritikovao vertikalnu strukturu koja se „naglo završava“ i koja „ne predstavljala arhitekturu svetske klase“.

Takođe, on veruje da je „dizajn nedovoljnog kvaliteta za tako važnu lokaciju“, da će „toranj naštetiti panorami Londona“, kao i da će „loše uticati na obližnju svetsku kulturnu baštinu – Tower of London.“

Lala uvenula pre vremena

Uvenula lala od 305 metara

Podsetimo, krajem prošle godine Foster + Partners je predstavio projekat kule Tulip koja je trebalo da bude izgrađena u neposrednoj blizini Gherkina, čuvene zgrade u obliku krastavca, koja je takođe njihovo delo.

Tulip, koja je naziv dobila po svojoj formi u obliku cveta lale, trebala je da bude kula od 305 metara koja bi prvenstveno služila u obrazovne ali i komercijalne svrhe. Dvospratni ulazni paviljon planiran je u odnosu na postojeću prizemnu zonu Gherkina, a nova javna krovna terasa, šoping zona i 284 mesta za parkiranje bicikla dodatno bi aktivirali ovu gradsku zonu.

Takođe, planirana je i izgradnja galerija postavljenih uz fasadu, visećih mostova kao i staklenih liftova koji bi najhrabrije posetioce vozili po fasadi sve do visine od 300 metara odakle bi se pružao spektakularan pogled na London.

Kad ste već ovde…