Tulip je zgrada u Londonu koju potpisuje biro Foster + Partners
Aktuelno

Gradonačelnik Londona zgazio Fosterovu Lalu

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan odbio je Fosterov projekat tornja Tulip rekavši da je 304 metara visoka turistička atrakcija „nezadovoljavajućeg kvaliteta“ i da će naštetiti gradu.

Ukinuvši nedavno odobrenje Grada Londona za predloženi neboder pored Gherkina, popularnog Krastavca, Khan je izjavio da mu nekoliko stvari smeta oko projekta, uključujući i njegov dizajn.

U svom saopštenju, Khan je kritikovao vertikalnu strukturu koja se „naglo završava“ i koja „ne predstavljala arhitekturu svetske klase“. Iz njegovog kabineta navodi se da gradonačelnik ima nekoliko ozbiljnih prigovora u vezi s ovim projektom kao i da, nakon što ga je detaljno proučio, odbio njegovu izgradnju jer smatra da ovakav objekat ne bio doneo javnu korist građanima Londona.

Khan je kritikovao vertikalnu strukturu koja se „naglo završava“ i koja „ne predstavljala arhitekturu svetske klase“.

Takođe, on veruje da je „dizajn nedovoljnog kvaliteta za tako važnu lokaciju“, da će „toranj naštetiti panorami Londona“, kao i da će „loše uticati na obližnju svetsku kulturnu baštinu – Tower of London.“

Lala uvenula pre vremena

Uvenula lala od 305 metara

Podsetimo, krajem prošle godine Foster + Partners je predstavio projekat kule Tulip koja je trebalo da bude izgrađena u neposrednoj blizini Gherkina, čuvene zgrade u obliku krastavca, koja je takođe njihovo delo.

Tulip, koja je naziv dobila po svojoj formi u obliku cveta lale, trebala je da bude kula od 305 metara koja bi prvenstveno služila u obrazovne ali i komercijalne svrhe. Dvospratni ulazni paviljon planiran je u odnosu na postojeću prizemnu zonu Gherkina, a nova javna krovna terasa, šoping zona i 284 mesta za parkiranje bicikla dodatno bi aktivirali ovu gradsku zonu.

Takođe, planirana je i izgradnja galerija postavljenih uz fasadu, visećih mostova kao i staklenih liftova koji bi najhrabrije posetioce vozili po fasadi sve do visine od 300 metara odakle bi se pružao spektakularan pogled na London.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Maja

    insipiracija za Gherkin je navodno šišarka, mada mene i druge koleginice podseća na nešto drugo. Naročito kad se vidi uživo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *