Univerzalna sfefa prikazuje filmove svuga oko posmatrača koji se nalazi u centru
Aktuelno

Norman Foster i Stiven Spilberg imaju zajednički projekat?

Čuvena arhitektonska firma i slavni reditelj zajedno su kreirali digitalni sferni bioskop nazvan Universal Sphere za prikazivanje multimedijalnih projekcija.

Foster + Partners i Immersive su udružili snage kako bi tehnološki i konstruktivno realizovali ideju proslavljenog američkog reditelja Stivena Spilberga. Kupola bi trebalo bi postane deo tehnološkog centra Comcast u Filadelfiji i predstavljala bi inovaciju u virtuelnom svetu, kao i budućnosti prikazivanja filmova.

Firma Immersive je priznati svetski lider u oblasti dizajniranja i proizvodnje eksperimentalnih medijskih instalacija. Zapravo čitava ideja je i razvijena od strane osnivača firme i Stivena Spilberga, dok su arhitekte iz renomiranog arhitektonskog biroa Foster + Partners razvili strukturalni dizajn.

Projekcija je svuda oko vas

Svuda oko vas je projekcija pa gde god se okrenete vidite scene filma iz različitih uglova.

Tokom sedmomesečnog procesa, uspostavljen je tehnički okvir za instalaciju i okupljene su svi potrebne proizvođači i firme koje bi realizovale projekat sfernog bioskopa.

“Izuzetno smo ponosni poslom koji smo obavili i želimo da se zahvalimo našim partnerima iz kompanija Gaia Nova i NSC Creative koji su otišli korak napred kako bi nam pomogli da ostvarimo našu viziju. Radujemo se budućoj saradnji sa Foster + Partners, dok nastavljamo da razvijamo projekat Immersive Storytelling, kao novi medij zabave.”, rekao je za ArchDaily John Munro, osnivač firme Immersive.

Sferični bioskop je prava mala revolucija; Foto: Corey Clarke

Iskustvo bez premca

Premijerna projekcija u kupoli održana je u maju i to je bio Spilbergov sedmominutni film “The Power of I”. Utisci gledalaca je da je u pitanju potpuno nesvakidašnje iskustvo jer je sve izgleda kao da se nalazite u filmu. Svuda oko vas je projekcija pa gde god se okrenete vidite scene filma iz različitih uglova.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *