Ali, gde je arhitekta? Isečak iz stripa o Miesu; Foto: Fundacio Mies van der Rohe
Arhitektura

Strip o čuvenom Misu van der Roeu

Ilustrovani strip o životu slavnog arhitekte ispraćen je tekstom Normana Fostera.

Strip ilustrator Agustín Ferrer Casas nedavno je uradio strip koji opisuje život i rad arhitekte Ludviga Mis van der Roea. Promocija ovog grafičkog rada deo je projekta Fundacio Mies van der Rohe u cilju da se podrže novi jezici i metode za širenje znanja o arhitekturi i to na način da medij bude zanimljiv kako profesionalcima, tako i onima koje žele nešto više da nauče o modernoj arhitekturi kroz današnji bogat opseg vizuelnih medija. Ima li boljeg načina od stipa?

Naslovna strana stripa o Misu; Foto: Fundacio Mies van der Rohe

Ilustrovani strip o životu slavnog arhitekte ispraćen je tekstom Normana Fostera.

Ovaj strip, koji se može okarakterisati i kao grafička novela, nastao je nakon dugog procesa istraživanja i prikupljanja dokumentacije kako bi se život arhitekte Mis van der Roeu prikazao što verodostojnije. Arhitektura zgrada, spomenika i generalnog okruženja predstavljeni su kroz upečatljivu estetiku stripa koja živopisno oslikava vreme u kom je arhitekta živeo i radio, a zanimljivo je što je strip o životu slavnog arhitekte ispraćen tekstom Normana Fostera, piše ArchDaily.

U njegov paviljonu u Barseloni odigrava se veći deo radnje. Foto: Fundacio Mies van der Rohe; Foto: Fundacio Mies van der Rohe

Sve je u znaku van der Roea

Novela je objavljena u periodu u kom se obeležavaju mnogobrojni jubileji vezani za slavnog arhitektu. Naime, sada se obeležava 50 godine od njegove smrti, 90 godina od izgradnje njegovog proslavljenog nemačkog paviljona na međunarodnoj izložbi u Barseloni, kao i 100 godina od stvaranja Bauhausa, kojim je jedan period upravljao i Mies van der Rohe.

Van der Roe se sa Valterom Gropijusom i Le Korbizjeom smatra začetnikom moderne arhitekture. On je bio u potrazi za arhitekturom koja će biti ogledalo života u dvadesetom veku. Van der Roeove građevine se odlikuju čistim formama i intenzivnom upotrebom stakla, čelika i betona. Njegov rad je doprineo pojavi zgrada sa staklenim fasadama internacionalnog stila. Govorio je da su njegove građevine „kost i koža“.

Elektronsko izdanje novele možete pogledati na Issuu, dok se štampano može kupiti na Shopmies. Novela je objavljena od strane izdavačke kuće Grafito Editorial, a Fundacio Mies van der Rohe je u značajnoj meri potpomogla njenu promociju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *