Izložba je otvorena 17. oktobra; Foto: Mladen Jovanović
Dešavanja

Bratislav Tošković u Nišu: Arhitekturu vidim kao poziv na igru

Arhitekta s naših prostora koji živi i radi u Finskoj održao je izuzetno zanimljivo predavanje, dajući smernice za svoj pristup arhitekturi i tumačenje izložbe.

U izložbenom prostoru Oficirskog domai galeriji Društva arhitekata Niša, od 17. oktobra do 9. decembra održava se manifestacija “Dani arhitekture Niša 2023”.

Program svečanog otvaranja počeo je u utorak, 17. oktobra, u galerijskom prostoru Oficirskog doma na keju Nišave, a otvoren je izložbom “Daljina koja spaja” arhitekte Bratislava Toškovića, koju posetioci mogu da vide do 28. oktobra 2023. godine.

Tokom trajanja manifestacije, posetioci će moći da prisustvuju različitim predavanjima, izložbama i prezentacijama.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izložbu je otvorio g. Ilka Mylumäki, otpravnik poslova ambasade Finske; Foto: Mladen Jovanović

Bogat i raznovrstan stvaralački opus

Od velikih fabričkih kompleksa, preko hotela, sajamskog centra, poslovnih objekata za renomirane kompanije, terminala na Helsinškom aerodromu do tornja dalekovoda i trafo-stanice ovenčane prvom nagradom na Svetskom festivalu arhitekture u Amsterdamu 2018. godine, opus arhitekte Bratislava Toškovića je bogat i raznovrstan.

Na liniji između Helsinkija i Beograda, dva grada arhitekte Bratislava Toškovića, ovog oktobra uspeo je da se smesti i Niš, iako geografski zaobilazi ovaj pravac. Zahvaljujući Društvu arhitekata Niša, arhitekta Tošković je bio gost Niša na otvaranju izložbe koja predstavlja njegov stvaralački opus u karijeri dugoj 35 godina.

Izložba je otvorena do 28. oktobra; Foto: Mladen Jovanović

Bratislav Tošković je održao jedno od zanimljivijih predavanja, dajući smernice za svoj pristup arhitekturi i tumačenje izložbe.

„Daljina koja spaja” je naziv izložbe koja je najpre bila održana u „Likovnoj galeriji” Kulturnog centra Beograda kojom je otvorena 18. „Beogradska internacionalna nedelja arhitekture” (BINA). Tada je Toškoviću uručena Velika nagrada arhitekture Udruženja arhitekata Srbije za životno delo koja mu je dodeljena 2021. godine.

U večeri otvaranja izložbe, arhitekta Bratislav Tošković je održao jedno od zanimljivijih predavanja, dajući smernice za svoj pristup arhitekturi i tumačenje izložbe. Autor brojnih dela je predstavio situacije kroz koje je prolazio tokom karijere, govorio o arhitektonskom nasleđu i kulturi Finske, ali se dotakao tradicionalno zanimljivih tema kao što je odnos klijenata i investitora sa arhitektom i potreba da se iznese projekat do kraja.

Bratislav Tošković govori na otvaranju izložbe; Foto: Mladen Jovanović

Od početne ideje do potpune realizacije

Izložba se sastoji od hronološkog i tematskog zida i od dve apstraktne skulpture koje predstavljaju spomenik igri.

Hronološki zid čini jedan deo autorovog opusa, 14 realizovanih projekata različitih funkcija, namena i karaktera smeštenih u niz. Od pivare, preko hotela, sajamskog centra, poslovnih objekata za renomirane kompanije, terminala na Helsinškom aerodromu do i tornja dalekovoda i trafo-stanice nagrađene na Svetskom festivalu arhitekture u Amsterdamu 2018. godine.

Gledajući sve objekte na jednom mestu stiče se utisak doslednosti i istrajnosti nevezano od veličine objekta, uz autorovo podsećanje da kada se arhitektura pojavi tamo gde je najmanje očekujete može imati veliki uticaj. Pored panoa sa fotografijama, na 14 monitora prikazano je mnogo slajdova svakog objekta i dat bliži uvid od početne ideje do potpune realizacije.

Hronološki zid; Foto: Mladen Jovanović

Sve što smo kao deca intuitivno osećali sa potrebom da se iskažemo mene i dalje nosi kroz život i rad.

Tematski zid predstavlja autorovo promišljanje na temu arhitekture širokog spektra, projekte koji prevazilaze fizičke granice lokacije i imaju univerzalne vrednosti. Predstavljeni su radovi bez vremenske odrednice, baš kako bi pokazali da se autor nekim idejama, vraćao i sazrevajući reinterpretirao mnogo godina kasnije kroz druge projekte.

Spomenik igri predstavljaju dve apstraktne skulpture nastale u vremenu kada je arhitekta kao i većina njegovih kolega u Finskoj bio na prinudnom odmoru početkom devedesetih godina. Tada je stvorio seriju igračaka za sklapanje poput malih građevinskih elemenata i za to bio stipendiran od strane Fondacije finskih izumitelja.

„Ja arhitekturu vidim kao poziv na igru, ona čini veliki deo našeg posla. Sve što smo kao deca intuitivno osećali sa potrebom da se iskažemo mene i dalje nosi kroz život i rad“ – rekao je arhitekta Tošković tokom predavanja.

Detalj sa svečanog otvaranja izložbe; Foto: Mladen Jovanović

O autoru izložbe

Bratislav Tošković rođen je 1960. godine u Beogradu gde je 1985. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Od 1986. do 1988. godine radio je kao predavač na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Mosulu. Dve godine kasnije se preselio u Helsinki i zaposlio u birou Parviainen Architects, danas Olla Architecture, gde je 2003. godine postao partner.

Nagrađivan je na brojnim arhitektonskim konkursima u Finskoj i u inostranstvu.

Tošković od 1990. godine živi i radi u Finskoj; Foto: Mladen Jovanović

Niški arhitekta Zoran Čemerikić održaće 14. novembra predavanje na temu „Izgradnja niške Tvrđave – činjenice i nova tumačenja“.

Dani arhitekture Niša realizuju se u organizaciji Društva arhitekata Niša, Inženjerske komore Srbije, Grada Niša, Ambasade Finske u Beogradu, BINA i Kulturnog centra Beograda, uz podršku brojnih sponzora.

Od 31. oktobra, program se nastavlja u galeriju Društva arhitekata Niša, gde će se tokom šest nedelja publici prikazati tri izložbe: The Best of STANOVANJE-HOUSING 2023, Izložba arhitekte Milana Minića i Izložba radova studentske radionice STANOVANJE-HOUSING 2023.

Niški arhitekta Zoran Čemerikić održaće 14. novembra predavanje na temu „Izgradnja niške Tvrđave – činjenice i nova tumačenja“ u galeriji DAN-a.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *