Kompleks je izgrađen od strane poljoprivredne zadruge jugoslovenskih Nemaca; foto: Promo
Dešavanja, Studentsko ćoše

Izložba studentskih projekata rekonstrukcije zgrade Elektroluxa u Novom Sadu

Izložba će biti otvorena u petak, 3. decembra, u novosadskoj Kulturnoj stanici Svilara, u Ulici Đorđa Rajkovića 6b. 

Dom savremenog stvaralaštva Agraria je zamišljeni objedinjeni prostor za umetničku produkciju i programsku saradnju strukovnih umetničkih udruženja i organizacija koje aktivno deluju u polju kulture i umetničke produkcije u Novom Sadu.

Ideja je da se Dom savremenog stvaralaštva Agraria otvori u revitalizovanom industrijskom kompleksu nekadašnjeg pogona “Elektroluxa” u ulici Lasla Gala 32, na Grbavici u Novom Sadu, koji se prvobitno zvao “Agraria”.

Kompleks je izgrađen 1939–1940. godine od strane poljoprivredne zadruge jugoslovenskih Nemaca po imenu “Agraria” i danas predstavlja najreprezentativniji očuvani primer međuratne poslovne modernističke arhitekture u gradu.

U sklopu širenja fronta podrške Inicijativi za Agrariju, tokom 2020. godine ostvarena je saradnja sa čak tri arhitektonska fakulteta, čiji su studenti imali zadatak da se pozabave rekonstrukcijom i revitalizacijom Agrarije u funkciji uspostavljanja doma savremenog stvaralaštva u njoj.

Reč je o Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Fakultetu za arhitekturu i urbanizam Politehničkog univerziteta u Temišvaru.

Kompleks  predstavlja najreprezentativniji očuvani primer međuratne poslovne modernističke arhitekture u gradu.

Članovi Inicijative za Agrariju su, kao budući korisnici kompleksa, imali ulogu zamišljenog klijenta prema čijim su potrebama studenti osmislili radne, kancelarijske i programske prostore Agrarije.

Na izložbi u Svilari je predstavljena selekcija najzanimljivijih studentskih odgovora na postavljeni projektni zadatak.

Inicijativu za Agrariju su 2018. godine pokrenuli pojedinci koji dolaze iz organizacija: Društvo arhitekata Novog Sada (DANS)Centar za nove medije_kuda.org, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Uduženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV).

Cilj Inicijative za Agrariju je da ustanovi novi model korišćenja prostora Agrarije u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom kao vlasnikom prostora, kroz konzorcijum kojeg bi činili Grad i organizacije koje koriste prostor.

Izložba će biti otvorena 3. decembra u 19 časova, a trajaće do 15. decembra 2021. godine.

Producent izložbe je Centar kuda.org, a pokrovitelji su Fondacija Hajnrih Bel – Regionalna kancelarija u Beogradu i  Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *