Trouglasta vrata za novu dimenziju uživanja; Foto: Tomas Bujnovszky
Domaći i regionalni projekti

Kako je termalna banja u Mađarskoj iz 30-tih rekonstruisana u spa oazu

Termalno kupalište Aquaticum u Debrecenu prošlo je kroz proces transformacije kako bi nastao kontemplativni vodeni park.

Arhitektonski studio BORD potpisuje projekat vodenog parka u okviru zaštićenog gradskog područja Debrecena koji svakako odstupa od stereotipa adrenalinske zabave u sličnim kompleksima.

Mađarski arhitektonski studio opisao je svoj najnoviji projekat kao „skrivenu oazu zaključanu u sanduku duboko u šumi“. I baš tako, akvapark zaista i ima oblik velike izdužene kutije koja je zaronjena u zeleno okruženje.

Fuzija prirode i vode; Foto: Tomas Bujnovszky

U zoni otvorenih bazena nivo vode je isti kao i okolni travnjaci i vegetacija, što pruža poseban osećaj povezanosti sa prirodom.

Čiste geometrijske forme; Foto: Tomas Bujnovszky

Fuzija s prirodom

Iskustvo uživanja u vodi osmišljeno je tako da favorizuje fuzijski kontakt s prirodom. U zoni otvorenih bazena nivo vode je isti kao i okolni travnjaci i vegetacija, što pruža poseban osećaj povezanosti sa prirodom.

Na nešto višem nivou, odnosno na krovu objekta, koji je popunjen ležaljkama i suncobranima, može se uživati u pogledu koji se gubi u okolnoj šumi.

Čelična konstrukcija koja pleni pažnju; Foto: Tomas Bujnovszky
Vodeni park po meri starijih; Foto: Tomas Bujnovszky

Na fasadama su isečena zagonetna trouglasta vrata koja pružaju kao da stupate u neku novu dimenziju.

Ipak, iako je primarna želja arhitekta bila da integrišu objekat u okolni ekosistem, „najveštačkiji“ delovi kompleksa naglašavaju njegov intrigantniji karakter, piše Domusweb. Tako, na primer, u zatvorenom spa delu bazeni od mozaika boje kajsije naglašeni su neonskim cevima koji ispisuju ritmičku geometriju na plafonu.

Takođe, na fasadama su isečena zagonetna trouglasta vrata koja pružaju neobičan osećaj prilikom prolaska, odnosno kao da stupate u neku novu dimenziju, navode autori.

 Foto: Tomas Bujnovszky
Foto: Tomas Bujnovszky
 Foto: Tomas Bujnovszky
Foto: Tomas Bujnovszky

Geometrijske forme

Kako u spoljašnjim prostorima, tako i u unutrašnjosti, geometrijskim formama naglašeni su kako konstruktivni tako i estetski elementi objekta.

Impresivna čelična rešetka; Foto: Tomas Bujnovszky
Aquaticum u Debrecenu noću; Foto: Tomas Bujnovszky

Grafički prilozi

Osnova akvaparka
Presek kroz objekat

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *