Foto: Velux
Promo

Pobedite vrućinu: Kako da ohladite svoj dom tokom leta – a da ne potrošite više struje nego inače

Ako ostajete kod kuće tokom dana na duži vremenski period, možda bi bilo dobro da razmislite o ovim opcijama za efikasno rashlađivanje.

Da li se vaša kuća brzo zagreje tokom leta? Bez brige, niste jedini! Pored mnogih dugo očekivanih prednosti koje nam leto donosi, pojavljuje se i jedan itekako neželjeni faktor – temperature naših domova počinju da rastu pa nepovoljno utiču na naše fizičko i mentalno zdravlje. Da bi mogli da se skoncentrišete na svoje dnevne aktivnosti i uživate u svakodnevnici pokazaćemo vam par trikova koji mogu da pomognu u poboljšanju kućne mikro-klime, a da to ipak ne utiče na vaš novčanik!

Kada visoka temperatura traje danima vrlo često vidimo ljude kako očajnički traže načine kako da se ohlade, ali i da snize temperaturu u svom domu. Neke od najboljih saveta možda možete pronaći na internetu i treba ih probati – na primer, priprema hrane za više dana unapred kako bi se šporet manje koristio, ili držanje mokrih čaršava ispred prozora, koje zaista daje efekat hlađenja, samo su neki od primera sa interneta… ali šta raditi kad se zidovi zagreju?

Foto: Velux

Prirodna ventilacija

Svi znamo da spavanje u toplom okruženju može dovesti do lošeg sna i povećanog nivoa stresa, ali ventilacija može lako pomoći da do toga ne dođe. Uz pomoć noćnog provetravanja možete rashladiti prostoriju na idealnu temperaturu i stalno dobijati svež vazduh dok mirno spavate.

Ako želite da budete zaista efikasni, napravite cirkulaciju vazduha otvaranjem dva suprotna prozora tokom noći! Na dnevnu temperaturu dobro utiče noćna ventilacija, jer ujutru dan počinje u relativno hladnom stanu koji se teže zagreva.

Imati dobar i moderan sistem klimatizacije ne znači da on mora uvek biti uključen.

Optimalna temperatura doma je posebno važna za one koji rade od kuće. Istraživanja pokazuju da produktivnost pada [1] kada se radi od kuće, ali situacija će biti samo još gora ako dođe do porasta temperature, jer ćete se osećati neprijatno i teže ćete razmišljati. Sasvim sigurno, to ne želimo!

Ako ostanete kod kuće tokom dana na duži vremenski period, možda bi bilo dobro da razmislite o kupovini modernog sistema za klimatizaciju koji štedi energiju. Novi modeli mogu da provere razliku između trenutne i podešene temperature i da biraju odgovarajući režim iznova i iznova – u cilju što manje potrošnje energije.

Ali imati dobar i moderan sistem klimatizacije ne znači da on mora uvek biti uključen – korišćenjem hladnog noćnog vazduha napolju, možete smanjiti potrošnju energije sistema za hlađenje. Ipak, najzdravije rešenje je ako pokušate da postignete ugodnu unutrašnju temperaturu provetravanjem i korišćenjem kvalitetno odabranih građevinskih materijala.

[1] Does Working From Home Increase Or Decrease Productivity? (inspire2aspire.org)

Foto: Velux

Krovni prozori savršeni za potkrovlje

Ukoliko u svojoj kući imate potkrovlje, ili živite u stanu u potkrovlju, da biste postigli što efikasniju zaštitu od toplote, preporučujemo da pažljivo odaberete svoje krovne prozore.

Jedna od najboljih kombinacija je VELUX krovni prozor i spoljna mrežica za zaštitu od toplote. Kombinacija ova dva proizvoda je veoma efikasna jer VELUX krovni prozori omogućavaju odličnu ventilaciju, a mrežica sprečava da se staklo pregreva, te će tako temperatura unutar vašeg doma biti prijatnija.

Pritom, spoljna mrežica je od specijalne prozirne tkaninę koja ne ometa pogled i propušta svetlost – ali toplotu zadržava napolju.

Foto: Velux

Mit ili spasenje života?

Najnoviji trik koji je danas aktuelna tema na društvenim mrežama je da stavite posteljinu u zamrzivač – u plastičnu vreću za zamrzavanje – da biste malo ohladili san. Da li je to mit ili spasenje života? Nikada nećete znati ako ne probate!

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *