Aktuelno

Iznesite svoje mišljenje: Projekat Beograd na vodi na javnom uvidu

Nacrt izmena i dopuna Generalnog plana Beograda, a u vezi sa projektom „Beograd na vodi“, na javnom je uvidu od danas do 9. jula, prenosi portal eKapija.

Komisija za planove Skupštine grada Beograda oglasila je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Generalnog plana Beograda 2021. Javni uvid obaviće se u prostorijama Gradske uprave grada Beograda, 27. marta 43-45 (u suterenu), od danas do 9. jula, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda o predmetnom nacrtu plana biće održana 22. jula na istom mestu, s početkom u 13 časova. U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa nacrtom plana u pisanom obliku mogu ih obrazložiti pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.

beograd-na-vodi-javni-uvidPrimedbe na planirana rešenja mogu se pismeno dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice u Ulici 27. marta 43-45, najkasnije do 9. jula.

Povod za novu izmenu Generalnog plana je, kako je navedeno u samom dokumentu, potreba za preispitivanjem pravila sprovođenja predmetnog plana (obaveza izrade konkursa i javnih stručnih provera za pojedinačne lokacije), mogućnosti za izgradnju visokih objekata na celoj teritoriji grada, kao i planiranih namena na području Savskog amfiteatra, naročito u smislu izmeštanja železničkog saobraćaja.

To bi, u stvari, značilo da su izmene priprema za realizaciju projekta „Beograd na vodi“:

Izmene plana će moći da se promeni funkcionisanje železničkog saobraćaja u Savskom amfiteatru.
Novim dokumentom se predviđa brisanje dela u kojem se navodi da teritorija Savskog amfiteatra i dela Novog Beograda preko reke početnoj fazi rešavaju putem međunarodnog konkursa.
Briše se i deo u kome se napominje da visina objekata može biti do pet spratova jer se područje nalazi u zoni zaštićenih vizura.
Takođe, predviđeno je izostavljanje dela koji govori o rekonstrukciji Karađorđeve ulice i delova grada uz Brankov most koji su navedeni kao potencijalno dobre lokacije za sadržaje javne namene od nacionalog značaja (na primer opera).
Izmenom je predviđena i mogućnost nove preparcelacije zemljišta i izgradnja novih saobraćajnica.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *