Arhitektura

Budimpešta gradi novi muzej u obliku rampe za skejtbord

Mađarska firma Napur Architect pobedila je na konkursu za idejni projekat novog muzeja u centralnom gradskom parku.

Konkurs na kojem su učestvovala velika imena arhitekture kao što su BIG, OMA ili Zaha Hadid Architects, uspela je da osvoji mala firma iz Budimpešte: Napur Architect. Novi muzejski kompleks u parku iza trga Hosok, pored nove koncertne hale koju je projektovao Sou Fujimota, Nacionalne umetničke galerije čiji projekat potpisuje SANAA, krasiće i novi Etnografski muzej koji će imati oblik rampe za skejtbord.

budimpesta-etnografski-muzej-2

Kako ga opisuju arhitekte, novi Etnografski muzej je u „barkonom stilu 21. veka“. Njegov neobičan krov, koji najviše podseća na rampu za skejtbord, biće prekriven travom i staklom. Krov će služiti za održavanje javnih manifestacija, dok je unutrašnjost muzeja rezervisana za izložbe.

budimpesta-etnografski-muzej-3

Izložbeni prostor podeljen je na nekoliko spratova na kojima će biti izložene stalne postavke dok je jedan deo ostavljen i za gostujuće autore.

budimpesta-etnografski-muzej-9

Etnografski muzej je, inače, osnovan 1872. godine i sada se nalazi u neorenesansnoj palati na drugoj lokaciji. Kada se ova skejterska zgrada završi 2019. godine, konačno će veći deo kolekcije, koji nikada nije mogao da se izloži zbog skučenog prostora, moći da se vidi po prvi put.

budimpesta-etnografski-muzej-4 budimpesta-etnografski-muzej-5 budimpesta-etnografski-muzej-6 budimpesta-etnografski-muzej-7 budimpesta-etnografski-muzej-8 budimpesta-etnografski-muzej-10

Pogledajte ovaj skejterski projekat:

Metro stanica u Londonu pretvorena u skejt park

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *