Skywalk na Fortici; Foto: Sonja Brstina
Građevinarstvo

Iznad Mostara otvoren vidikovac Fortica od stakla i čelika

Sa mostarskog skywalka pruža se prekrasan panoramski pogled na grad i okolinu.

Mostar u Bosni i Hercegovini nedavno je dobio novu atrakciju – Skywalk Fortica – u vidu staklenog vidikovca izgrađenog na brdu Fortica, istočno iznad Mostara, s koje se pruža pogled na grad iz ptičje perspektive.

Čelična konstrukcija izdignuta 15 metara iznad tla, nosi staklenu stazu u obliku potkovice ukupne dužine 35 metara. To je novi u nizu sadržaja koje je na lokalitetu poslednjih godina pokrenutog Parka Fortica izgradilo Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara.

Staza je duga 35 metara; Foto: Sonja Brstina

Čelična konstrukcija izdignuta 15 metara iznad tla, nosi staklenu stazu u obliku potkovice ukupne dužine 35 metara.

“Ideja čitavog projekta jeste ustvari da turiste iz Mostara privučemo da posećuju okolne planine. Ovo je jedan ‘mamac’, kojim mi pozivamo turiste, koji su obično koncentrisani u gradovima, da posete ruralna područja, da uživaju, u ovom slučaju, u pogledu na grad, te da otkrivaju okolna mjesta koja imaju zaista veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA iz Mostara, Đani Rahimić.

Sjajan pogled na Mostar; Foto: Sonja Brstina

Jarbol od 35 metara

Projekat Staklene staze/šetnice “Skywalk” su finansirali američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID), Italijanska razvojna agencija i Grad Mostar. Projekat je implementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u sklopu projekta Via Dinarica, koji se provodi na području zemalja Zapadnog Balkana, od Albanije do Slovenije.

Jarbol visok 35 metara; Foto: Sonja Brstina

Zip-line između dva brda

Projekat je pokrenut pre izbijanja pandemije koronavirusa. Mnoge države se jesu suočile sa problemom smanjenih prihoda od turizma, zbog pandemije virusa korona, ali u Parku Fortica kažu da su zadovoljni proteklom sezonom, s obzirom na povećan broj domaćih turista.

Inače, Staklena šetnica je samo jedan u nizu projekata izgrađenih u okviru Parka Fortica. Park Fortica sada nudi sportsko penjalište, na prirodnoj steni, idealnoj za letne uslove, zatim markirane biciklističke staze sve do planina Velež i Prenj, kao i planinarske staze, potom već sada poznati 570 metara dugi zip-line između kota Fortica i Stolac, kao i adrenalinski viseći most na obližnjem lokalitetu uzvišenja Stolac. Jedna od atrakcija u parku je i tridesetmetarski jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine, dimenzija 6×12 metara. Tu je i planinski dom, koji nudi 12 kreveta za prenoćište.

Fortica iznad Mostara; Foto: Sonja Brstina
Skywalk Fortica; Foto: Sonja Brstina

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *