Zgrada inspirisana zvučnm talasima; vizualizacije: Zaha Hadid Architects
Arhitektura

Koncertna dvorana u Jekaterinburgu po projektu Zaha Hadid Architects

Hipnotišući dizajn bogat je inovativnim rešenjima koja celom prostoru pružaju jedinstvenu akustiku.

Jekaterinburg (nekad poznat samo kao Ekaterinburg ili Sverdlovsk) treći je po značaju ekonomski centar u Rusiji i u poslednjih desetak godina broj njegovih stanovnika se značajno povećao. Ovakva situacija povukla je sa sobom i jačanje kulturno-umetničke scene u predelu Rusije kod Urala, tako da ovaj grad uskoro dobija novu zgradu Filharmonije. Za dizajn ove grandiozne koncertne hale zadužen je studio čuvene arhitektice Zahe Hadid koji je ovaj projekat osvojio na internacionalnom konkursu.

 

Arhitekte su inspiraciju za dizajn zgrade našli u zvučnim talasima.

Hipnotišući dizajn bogat je inovativnim rešenjima koja celom prostoru pružaju jedinstvenu akustiku. Arhitekte su inspiraciju za dizajn zgrade našli u zvučnim talasima. Objekat obuhvata koncertnu i kamernu dvoranu, kao i funkcionalni lobi koji će se koristiti za javna okupljanja.

Važna institucija

Jekaterinburški orkestar (takođe poznat po nazivu Ural Philharmonic Orchestra) je jedna od najznačajnijih institucija klasične muzike u Rusiji i šire, i poznati su po saradnji sa brojnim umetnicima i izvođačima širom sveta. Koncertna dvorana u kojoj trenutno vežbaju i nastupaju sagrađena je 1936. godine, ali više ne odgovara njihovim potrebama, kako u pogledu kvaliteta, tako i kapaciteta.

Fokalna tačka

Russia Beyond naglašava da bi nova koncertna dvorana po projektu ZHA trebalo da postane fokalna tačka u kulturnoj ponudi regiona. Nedaleko od placa na kojem će biti podignuta nova zgrada nalazi se prelepi parkovi,  kao i čuvena Crkva svih svetih.

U skladu s lokacijom

Uprkos modernom dizajnu vijugavih oblika koji su karakteristični za ZHA studio, arhitekte tvrde da će se truditi da novi objekat bude što više u skladu sa istorijskom tradicijom lokaliteta. U nastavku pogledajte i zvanični video projekta.

Ostale vizualizacije projekta možete pogledati u ovoj galeriji:

Ruska gradilišta

Najveća građevinska intervencija u Jekaterinburgu izvršena je neposredno pred Svetsko prvenstvo u fudbalu ove godine kada je u ovom gradu podignuta jedna od najvećih sportskih arena u Rusiji. Ovde se možete podsetiti šta se sve gradilo u Rusiji specijalno pred Mundijal.

Vizualizacije: Zaha Hadid Architects

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *