Deluje teško ali zapravo nije.
Enterijeri

Lakša od drvene: Prestižna nagrada za policu od betona

Betonske kocke nikad nisu bile lakše! Evo kako izgleda najbolji regal u 2018. godini.

Nemački dizajner Christoph Pesch osvojio je nagradu Red Dot Award za najbolji industrijski dizajn u 2018. sa jednostavnim modelom police napravljene od narasprostranjenijeg građevinskog materijala – betona.

Montažni regal od betonskih kocki prešišao je konkurenciju od 6.300 predmeta iz 59 zemalja, a razlog tome leži u inovativnim metodama uključenim u njihov dizajn.

Betonske kocke koje čine policu zapravo uopšte nisu teške jer je korišćen laki beton.

Naime, slaganje betonskih kocki inače je težak posao, ali je ovde olakšan zahvaljujući lukavom dizajnu oborenih ivica ali i korišćenjem lakog betona. Izjava žirija potvrđuje da ih je upravo to ubedilo da je ovaj dizajn najbolji: „Dobro osmišljen dizajn ovih polica impresionira inovativnim korišćenjem betona, kao i svestranosti proizvoda koja svedoči o dobrom dizajnerskom kvalitetu.“

Christoph Pesch trenutno razmišlja o pokretanju serijske proizvodnje betonskih polica, te traži adekvatne partnere.

Kada inovativni dizajn čini predmete još funkcionalnijim.

Šta se još krije u studiju Pesch

Osim nagrađivane police, studio Pesch Concrete Design ima još mnogo zanimljivih modela. U pitanju su mahom neobični predmeti bez stroge geometrije i pravih uglova, dakle nešto potpuno drugačije od gorepomenutog dizajna. Među njima su kutije za zvučnike uvijenih oblika, izvanredni umivaonici i neobični ovalni stolići za dnevni boravak. Neki njihovi proizvodi poput klupa mogu da se koriste i u spoljašnjem prostoru, a gotovo svi izgledaju kao izvajane skulpture.

Umivaonik
Umivaonik
Kutije za zvučnike
Kutije za zvučnike

 

Njihovu proizvodnju karakteriše detaljna završna obrada zahvaljujući kojoj površina na kraju postaje izuzetno glatka i prijatna na dodir, a ponegde izgledom podseća na mermer. U studiju se vode geslom da funkcija mora da prati formu.

Betonski stolić sa točkićima
Betonski stolić sa točkićima
Klupa od betona
Klupa od betona

 

Fotografije police: Helmut Schulz; fotografije ostalih proizvoda: Ulrich Weinert mc production

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *