Gradilište budućeg luksuznog stambenog kompleksa Kneza Miloša Residence
Aktuelno

Stradao radnik usled rušenja zida na gradilištu u Kneza Miloša

Utvrđeno je da je prilikom obrušavanja zida zatrpan radnik T. N. (58), koji je preminuo usled zadobijenih povreda. 

Nesreće se najstavljaju na gradilištima u Srbiji. Nakon rušenja potpornog zida na Koridoru 10, sada još jedna tragedija ali u centru prestonice. Naime, tokom izvođenja radova na objektu kompleksa Kneza Miloša Residence na mestu bivše američke ambasade srušio se potporni zid i tom prilikom stradao je radnik.

Inspekcija je po prijavi da je zatrpan radnik na gradilištu između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske, izašla na teren i započela nadzor, piše N1. Utvrđeno je da je prilikom obrušavanja zida zatrpan radnik T. N. (58), koji je preminuo usled zadobijenih povreda. Inspekcija rada je utvrdila da radnik nije imao ugovor o radu niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 Inspekcija rada je utvrdila da radnik nije imao ugovor o radu niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

Poslodavac nastradalom radniku bila je firma Anker bau iz Boljevaca, čija je delatnost usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme, a koju je izvođač radova, Energo grupa, angažovao kao podizvođača.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rada, posle rušenja zgrade bivše ambasade SAD prethodnih godinu dana nisu se izvodili radovi, a inspekciji rada su 14, 15. i 24. avgusta ove godine prijave o početku radova dostavile firme KMG development, Energo grupa i Cantire grupa.

Prema zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, investitor radova je dužan da podnese nadležnoj inspekciji rada prijavu početka građevinskih radova najkasnije 15 dana pre početka radova, dok je poslodavac koji izvodi radove obavezan da izvesti nadležnu inspekciju rada o početku svog rada na gradilištu najkasnije osam dana pre početka izvođenja radova.

Inspektorat rada zatražio je od Građevinske inspekcije Grada Beograda informacije o izdavanju građevinske dozvole za rad na lokaciji u centru grada i o kontrolama izvođenja radova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apelovalo je na građane da prijave rad na crno i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, u cilju apsolutne zaštite svih zaposlenih i poslodavaca.

U okviru projekta tog ministarstva „Reci NE radu na crno“ otvorena je besplatna telefonska linija 0800 300 307 putem koje se mogu prijaviti osim rada na crno i ostale nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu.

KMR Development: Podizvođači angažuju radnike, sarađivaćemo sa nadležnima

„Kao investitori koji posluju u skladu sa svim zakonima i propisima zemlje u kojoj poslujemo, anagažujemo podizvođače na ovom projektu koji zapošljavaju i angažuju radnike. Ukoliko je došlo do povrede zakona prilikom zapošljavanja istih, sarađivaćemo s nadležnim organima kako bi sproveli istragu i utvrdili tačne činjenice“, navedeno je iz firme KMR Development d.o.o, dodajući da izražavaju najiskrenije saučešće porodici.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *