Aktuelno

Radnici odbijaju da sruše brutalističku zgradu u Sidneju

Građani, vlasnici stanova ali i oni koji bi trebalo da izvrše rušenje, udružili su se u protestu za očuvanje zgrade Sirius.

Objekat Sirius predstavlja ikonu brutalizma sidnejske arhitekture iz perioda moderne sedamdesetih godina prošlog veka. Kako su istakli njeni branitelji, zgrada Sirius osim što je važan deo istorije arhitekture Sidneja, predstavlja i jedan od poslednjih stambenih kompleksa u tom delu grada. Pomenuti objekat postao je meta rušenja zbog svoje lokacije sa koje se pruža sjajan pogled na Sidnejsku operu.

Iz stanova u zgradi Sirius pruža se odličan pogled na ikonu grada – Sidnejsku operu.

 

Vlada Nju Saut Velsa je u julu ove godine odlučila da izbriše pomenutu zgradu iz registra zaštićenih objekata. Ubrzo nakon toga doneto je i rešenje o predlog rušenja kompleksa i pravljenju prostora za podizanje novih komercijalnih objekata. Ovakva odluka izazvala je gnev i to ne samo kod stanara ove zgrade.

Najveća australijska unija građevinarstva, šumarstva, rudarstva i energetike (CFMEU) zabranila je svojim članovima da upotrebe buldožere na zgradi Sirius, piše Quartz. Stanari i rušioci stali su na istu stranu!

sirius-03

Uprkos masovnoj podršci građana, stanara i ljubitelja arhitekture, ministar životne sredine Mark Speakman ističe, s ubeđenjem, kako je objekat „zasterele arhitekture“ i da zauzima veoma dragocenu lokaciju.

Bez obzira na vrednost nasleđa, čak i da je ona najveća, očuvanje Siriusa predstavlja mnogo veći gubitak za grad jer bi to grad koštalo 46,17 miliona evra.

– rekao je ministar Mark Speakman.

Kako su i ranijim odbijanjem rada sindikati radnika u Sidneju uspevali da odbrane javne prostore i kulturne baštine, oni se i u ovom slučaju nadaju pobedi. Ovakva strategija delovanja se u Australiji naziva green bans.

Pogledajte video o stanarima ovog stambenog kompleksa.

Pogledajte i kako je 116 bagera srušilo nadvožnjak u Kini za samo jednu noć.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *