Naučno-tehnološki park u Novom Sadu; Foto: NTP
Novi objekti

Dupliranje kapaciteta: Naučno-tehnološki park u Novom Sadu ulazi u fazu 2

Ruši se Mašinski institut, a na njegovom mestu će se naći novih 30.000 kvadrata NT Parka koji će za sprat biti viši od postojećeg. 

S početkom 21. veka, inovacije na polju IT industrije donele su mnogobrojne promene direktno ili indirektno u životu svakog pojedinca na globalnom nivou. Te promene osećaju se i u Srbiji, te se investicije u okviru ovog sektora poslednjih godina posebno intenziviraju.

S obzirom na očekivane benefite i angažovanje visoko kvalifikovanog kadra, sve se više ulaže u razvojne objekte čak i u manjim gradovima. Međutim, vodeći IT centar smešten u Novom Sadu najnovijim planom dobiće ozbiljno proširenje.

Srodni članci na portalu Gradnja:

NT Park Faza 2; Foto: JP Urbanizam Novi Sad

Novi objekat NT Parka izgradiće se na mestu postojećeg Mašinskog instituta u okviru univerzitetskog kompleksa.

U planu detaljne regulacije novosadskog univerzitetskog kompleksa navodi se izgradnja novog Naučno-tehnološkog parka. Označen prostor kao Lokalitet 1 trenutno poseduje objekat Mašinskih instituta Fakulteta tehničkih nauka, koji će u budućnosti biti zamenjenim savremenim objektom istoimenog fakulteta.

Planirana spratnost se kreće u rasponu od Po+P+4 do Po+P+7 i za jednu etažu je viši od postojećeg Naučno-tehnološkog parka koji se nalazi na Lokalitetu 2. U planu je praktično dupliranje prostora najvećeg takvog objekta u zemlji, te će trenutni kompleks od 29.000 biti uvećan za još 30.000 kvadrata.

NT Park će se graditi na mestu Mašinskog instituta; Foto: Google Street

Predviđeno podzemno parkiranje

Objekat je planiran sa ravnim krovom, a podzemna etaža će biti namenjena stacionarnom saobraćaju, u funkciji parkinga za automobile i bicikle. Očekivani kolski pristup odvijaće se iz ulice Vladimira Perića Valtera, doktora Sime Miloševića i doktora Ilije Đuričića.

Navedeni lokalitet je dobro saobraćajno povezan sa svim delovima Univerzitetskog kampusa, u neposrednoj blizini nalazi se i autobuska linija gradskog prevoza, a ceo predeo u saobraćajnom smislu oslanja se na Bulevar cara Lazara i Fruškogorsku ulicu.

Kada su u pitanju zelene površine i vegetacija, očekuje se prezervacija platana i zelenila u najvećem mogućem obimu. Uz dodatno ozelenjavanje budućih neizgrađenih površina, može se očekivati i implementacija urbanog mobilijara i pešačkih komunikacija.

Kancelarije u okviru NT Parka; Foto: NTP

Uskoro konkurs?

Za sada nije poznato da li će idejno rešenje biti izabrano u okviru javnog konkursa, niti kada će on biti organizovan. Takođe, u narednom periodu uslediće detalji o predviđenom budžetu i planiranom početku radova.

Uvid u predloženi plan detaljne regulacije univerzitetskog kompleksa u Novom Sadu moguće je pogledati do 23. marta 2023. na sajtu Javnog preduzeća Urbanizam.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dule

    Odlicna vest, godinama se najavljuje i ceka da se srusi institut i zameni novom zgradom, ali tek nakon sto bi se NTP 1 izgradio.
    Nadam se da ce ova zgrada zadrzati funkciju obrazovne i istrazivacke ustanove, i da ce ovde biti sto manji prostor za firme (eventualno za univerzitetske spinoff-ove), jer taj deo je ipak srce univerziteta koji bi barem nacelno trebalo da bude nezavisna institucija.

    Predlog autoru, ako poznaje nekoga sa univerziteta, da proba da „iskopa“ koji se jos lokaliteti u okviru kampusa planiraju za sredjivanje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *