Svi bi kod Mice na kafu…
Arhitektura

S komšijom na kafi na zajedničkoj terasi: Stambeni projekat koji podstiče druženje

Pretvaranje balkona na stambenim zgradama u polujavni prostor putem modularnih stepenica sa već ugrađenim saksijama za cveće deluje kao ideja koja bi se lako primila i kod nas.

Projekat Social Balconies ili, kako bismo ih mi nazvali, „Balkoni za druženje“ zasnovani su na ideji o boljem kvalitetu života u urbanoj sredini gde susedi mogu da se sastanu u nešto opuštenijem i prijatnijem ambijentu.

Balkoni su zamišljeni ne kao mesta slučajnih susreta, već kao polujavni prostori koji olakšavaju kretanje među spratovima i koje stanovnici jedne zgrade mogu da koriste i uređuju zajedno. Koncept čine modularni elementi – stepenice – koje se nadograđuju na već postojeće balkone i tako ih spajaju. Svaki modularni element uključuje i ugrađene saksije sa cvećem.

Čini mi se da ne koristi dovoljno potencijal balkona, već samo za praktične stvari poput širenja veša.

„Treba da istražujemo načine kako da živimo jedni sa drugima, ne samo jedni pored drugih“, izjavio je Edwin Van Capelleveen, mladi dizajner koji stoji iza ovog koncepta.

„Zainteresovao sam se za balkone jer mi se čini da ne koriste dovoljno njihov potencijal, već samo za praktične stvari poput širenja veša. Moj koncept odgovara potrebama zajedničkog stanovanja, ali i može da se prilagodi i klasičnim stambenim zgradama“.

Projekat je deo eksperimentalne Dezeen x MINI Living serije pod pokroviteljstvom Mini Morrisa koja ispituje potencijale savremenog dizajna i arhitekturu u kontekstu kreiranja kvalitetnog života u urbanoj, često užurbanoj i pretrpanoj sredini.

U nastavku pogledajte Dezeenov video o ovom konceptu:

Vizualizacije i video:  Edwin Van Capelleveen za Dezeen

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dragana

    Za mene je terasa prostor za opuštanje i uživanje u privatnosti, koja nam je itekako potrebna nakon napornog dana na poslu. Uz zelenilo koje smo sami odabrali i negovali, može se vreme kvalitetno provesti, a ukolikomo zelimo društvo lako je pozvati prijatelje!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *