Kuću sa panoramskim pogledom na parcelu od tri hektara; foto: Sandra Pereznieto
Svetski projekti

Avokado kuća: Betonski kontejner otvorenog koncepta

Jednostavna paleta tonova i tekstura daju objektu prirodan izgled, a izbor materijala doprinosi minimalnoj estetici i obezbeđuje veoma nizak nivo održavanja.

Na samo dva sata vožnje od Meksiko Sitija, u ruralnom jezerskom području Valle del Bravo, arhitekta Francisco Pardo je osmislio kuću sa panoramskim pogledom na raskošnu parcelu od tri hektara.

Avocado House je objekat osmišljen za mladi bračni par i njihovo dete, kao idealno mesto za beg vikendom od vreve urbanog života.

Kuća je smeštena u dolini između planina, a do nje se spušta šuma, kao i polje avokada, koji su bili glavna inspiracija za projekat, piše Archi lovers.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Klijent je želeo da polje avokada ostavi netaknutim; foto: Sandra Pereznieto

Pogled ka nebu kao „peta fasada“

“Glavni cilj je bio garantovati privilegovan pogled na šumu, a u isto vreme klijent je želeo da ostavi polje avokada netaknuto, što nas je inspirisalo da bukvalno ukopamo kuću.“, objašnjava Francisco Pardo.

Čitav koncept se vrti oko namere da se očuvaju prirodni elementi i ostvari minimalan uticaj na okolinu. Kao rezultat toga, stabla avokada rastu iznad skrivene i skromne strukture koja gleda na okolne krošnje drveća.

Par je bio veoma zainteresovan i za “petu fasadu” odnosno pogled na nebo, koja je dizajnirana jednako pedantno kao i ostale fasade kako bi se kući pomoglo da se što efektnije uklopi u kontekst okolne prirode.

Na ovaj način obezbeđeni su i optimalni termički uslovi u objektu zahvaljujući zemlji iznad krova koja održava konstantno blagu temperaturu u kući.

Zemlja iznad krova održava konstantno blagu temperaturu u kući; foto: Sandra Pereznieto

Hidromasažni bazen na terasi

Kuća je organizovana kao veliki betonski kontejner otvorenog koncepta, gde su pregradni zidovi niži i izolovani od tavanice, kao bi se uspostavio neprekidan betonski plafon kroz prolazi  kroz čitav objekat.

Iz velikog prostora otvorenog koncepta omogućen je direktan pristup terasi na kojoj je smešten hidromasažni bazen sa pogledom na šumu, a u neposrednoj blizini su i kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

Glavna spavaća soba, dečija spavaća soba i dve dodatne sobe za goste i studio smešteni su oko ovog centralnog prostora.

Na terasi je smešten hidromasažni bazen; foto: Sandra Pereznieto

Gola betonska konstrukcija kombinovana je sa zidovima obloženim čukumom i borovinom.

Zadnji deo kuće je otvoren kao bi se kreiralo unutrašnje dvorište i pružio se dodatni izvor prirodne svetlosti i ventilacije.

Jednostavna paleta tonova i tekstura doprinose da se stvara celokupan prirodni izgled, a izbor materijala doprinosi i minimalnoj estetici i obezbeđuje veoma nizak nivo održavanja, što je veoma bitno imajući u vidu da objekat funkcioniše kao vikendica.

Gola betonska konstrukcija kombinovana je sa zidovima obloženim čukumom, prirodnim materijalom iz regiona Jukatan i pregradama napravljenim od borovine.

U neposrednoj blizini kuće od oplate koja se koristila za izlivanje betona napravljen je manji objekat koji može da služi i kao ostava i kao vidikovac, imajući u vidu da se iz njega pruža panoramski pogled na okruženje.

Izbor materijala doprinosi minimalnoj estetici objekta; foto: Sandra Pereznieto

Foto-galerija

Kuću sa panoramskim pogledom na parcelu od tri hektara; foto: Sandra Pereznieto
Kuću sa panoramskim pogledom na parcelu od tri hektara; foto: Sandra Pereznieto

Grafički prilozi

Foto: Sandra Pereznieto i Diego Padilla

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    hvala lepo al ne bih ja tu živeo blizu džungle!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *