U zidovima stare kuće niče nova; Foto: Changheng Zhan
Svetski projekti

Ove umetnute kuće niču iz ruševina starih objekata za manje od jednog dana

Kako na predmetnoj lokaciji nije dozvoljeno rušenje postojećih objekata, u fasade starih kuća podignute su nove strukture nazvane Plugin Houses i to u rekordnom roku.

Kineski arhitektonski studio People’s Architecture Office nedavno je izveo interesantnu arhitektonsku intervenciju u kineskom selu Šangvej, koje je tokom poslednjih decenija pretrpeo značajan odliv stanovništva. Samim tim mnogi objekti su devastirani do granice potpunog urušavanja, ali pošto rušenje starih kuća nije dozvoljeno, arhitekte došle na ideju da izgrade nove objekata unutar postojećih struktura.

Postojeći objekti su zadržani, a u njih su implementirane potpuno nove stambene jedinice.

Njihov projekat, nazvan Plugin Houses, za sada je obuhvatio izgradnju dve kuće u ovom selu, a tu je naravno perspektiva daljeg razvoja ovog projekta, piše Designboom.

„Brza urbana ekspanzija u okruženju Šangveja, učinila je da sela poput ovog postanu urbana sela ili ruralna ostrva okružena morem novih naselja. Polovina kuća u ovom gradiću je napuštena jer su njegovi stanovnici pošli u razvijenija područja, kako bi sebi obezbedili bolji život.“ objasnile su arhitekte.

Princip Plug In kuće

Umetnute kuće

Ipak, ovakav neslavan scenario odliva stanovništva ne mora da se nastavi ukoliko se krene putem razvoja projekta kao što je Plugin Houses, pilot projekat podržan od strane lokalne samouprave, uz podršku fondacije Leping i Futureplus, lokalne neprofitne organizacije.

Prvobitan plan lokalne samouprave je bio da se obnove postojeće kuće, jer je lokalna vlast obavezna da obnovi krovove koji su srušeni. Međutim, takvi radovi su diskutabilni i mogli bi da utiču na okolne strukture. Da bi se zaobišao ovaj problem, projekat Plugin House ispostavio se kao idealan, s obzirom da su postojeći objekti zadržani a u njih implementirane potpuno nove stambene jedinice.

Postojeće strukture deluju i kao ojačanje novih kuća i štite ih od raznovrsnih spoljašnjih uticaja.

Dve porodice se već uselile

Nove stambene jedinice su idealne za samostalan život mladih ljudi ili mladih parova. Kuću A, površine 15 kvadratnih metara kupila je porodica porodica Huang, a u nešto veću kuću B, površine 20 kvadratnih metara uselila je se porodica Fang.

Za postavljanje manje kuće bila su potrebna samo dva nekvalifikovana radnika koji su je podigli za jedan dan.

Imajući u vidu da su korišćeni prefabrikovani paneli, sam proces izgradnje kuća je veoma lak i za postavljanje manje kuće bila su potrebna samo dva nekvalifikovana radnika koji su je podigli za jedan dan.

S obzirom na malu površinu osnove manje kuće, nova struktura izgrađena je u formi spratnog objekta, gde je dnevna zona na prizemlju a spavaća soba na spratu, dok je kod kuće porodice Fang i spavaća soba na prizemlju.

Grafičke podloge:

Pogledajte video-prilog o umetnutim kućama:

Foto: People’s Architecture Office, Zhan Changheng

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *