Arhitektura

Besplatna kirija! Kuća sa nultom potrošnjom energije

Korejski arhitekti iz studija Unsangdong architects razvili su novi koncept stanovanja ‘energy+green home’ koja je izgrađena u skladu sa standardom pasivne gradnje.

Cilj ‘ energy+green home’ projekta je predstaviti stambeni prostor nulte energetske potrošnje koji sledi tri e+ principe: „energija+“ ili održiva energija integrisana sa zelenim tehnologijama, „eko+“ to jest ekološko stanovanje i „emocije+“ to jest stambeni prostor koji stimuliše emocije kod stanara. U ovoj kući korišteno je ukupno 95 zelenih tehnologija.

Neke od njih su smanjenje ukupne potrošnje energije primenom izolacije visokih performansi i trostruka prozorska okna visoke gustoće koja rezultiraju minimalnim „curenjem“ vazduha te konstantnim održavanjem unutrašnje temperature.

kirija-nula-1kirija-nula-2

Segment „energy+“ ostvaruje se uz pomoć solarnih fotonaponskih panela instaliranih na delove krova kako bi se omogućilo korišćenje nekonvencionalnih izvora za proizvodnju toplotne i električne energije. Osim toga, integrisane su i nove tehnologije kao što su radijatori koji hlade kao i prirodni sistemi rasvete sa ventilacijom koji osim što povećavaju nivo energetske nezavisnost idaju i veći stepen komfora za stanare.

kirija-nula-3

„Eco+“ pristup evidentan je u zelenom zidu i povezanoj krovnoj konstrukciji koji zajedno stvaraju vizualni sklad između prirode i arhitekture. Kuća za navodnjavanje koristi pročišćenu kišnicu, dok su reciklirana plastika i drvo korišćeni prilikom izgradnje nameštaja i drugih elemenata unutrašnjeg uređenja.

kirija-nula-4

Konačno, „emotion+“ segment je osmislio inženjerski studio Kolon engineering & construction za optimizaciju prostora. Ekološke tapete i sistem monitoringa koncentracije CO2 koriste se unutar stambenog prostora, pri čemu ukupno 450 senzora kontrolira niz zelenih tehnologija.

kirija-nula-5

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Tamara

    Kod nas bi Informatika smislila nacin da ti i za ovu kuci nesto nekako naplate…

  2. Ela

    Bravo Tamara!

  3. Briket

    Đorđe Balašević: Krivi smo mi … Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *