Građevinarstvo

Najveća solarna elektrana na svetu puštena u rad

Čista energija dobila je vetar u leđa današnjim otvaranjem najveće solarne eletrane na svetu u Kaliforniji. Međutim, nisu baš svi srećni.

Elektrana nazvana Ivanpah, locirana jugozapadno od Las Vegasa, sa kapacitetom od 392 megavata koji su dovoljni da snabdevaju 140.000 domova, puštena je u rad. Energija proizvedena čistim putem smanjiće emisiju ugljen dioksida za 400.000 tona godišnje.

Elektrana koja se prostire na fascinatnih 13 kvadratnih kilometara napravljena je od 350.000 solarnih panela, prosečne površine od 6 m2, koji zagrevaju tri vodotornja visine 100 metara kreirajući paru koja pokreće turbine za proizvodnju struje.

Ivanpah-lead Ivanpah-4

Ipak, nije sve tako sjajno. Naime, kritičari tvde da je energija proizvedena na ovaj način čak četiri puta skuplja od one proizvedene elektranama na gas. Ivanpah će, takođe, po njihovim rečima, proizvoditi manje električne energije nego one koje koriste konvencionalne izvore a pritom zauzimaju mnogo veće zemljište. Javili su se i zaštitnici prava životinja koji su alarmirali javnost da ova elektrana ubija i rasteruje veliki broj ptica jer se oko tornjeva razvija temperatura i do 540 celzijusovih stepena.

Šta vi mislite o ovakvom projektu?

Ivanpah-7 Ivanpah-1 Ivanpah-6 Ivanpah-5 Ivanpah-2

Pogledajte i kako izgleda elektrana koja koristi energiju talasa da bi pravila struju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *