Aktuelno

Kako rade solarni kontejneri s internetom postavljeni u Beogradu

Clean CUBE je inovativna kanta koja koristi solarnu energiju za napajanje mehanizma koji sabija smeće.

Kontejner sa internetom?! Zašto da ne! Gradska čistoća postavila je na Terazijama, kraj autobuskog stajališta i na početku Knez Mihailove pametne kontejnere sa solarnim panelima i internetom koji više izgledaju kao poštansko sanduče nego kao kanta za smeće. Međutim, solarni paneli ne napajaju samo wi-fi ruter i LED ekrane za buduće reklame, već i mehanizam koji sabija smeće na osam puta manju zapreminu.

Ovi kontejneri značajno smanjuju potrebu za odvoženjem otpada na deponiju jer ga komprimuju čime im se povećavaju kapaciteti.

 

Solarni paneli na vrhu kontejnera proizvode struju i skladište je u bateriju tako da je Clean CUBE funkcionalan i kada nema sunčeve svetlosti. Jednom kada se skroz napuni, baterija može da napaja uređaj četiri nedelje bez obzira na vremenske uslove. Solarni paneli zaštićeni su od vandala polikarbonatnim poklopcem koji propuštaju svetlost a pritom su i veoma izdržljivi na udarce.

Sabijanje smeća otpočinje onda kada senzor očita da je kontejner pun. Tada čelične makazice stiskaju otpad stvarajući mesta za novo punjenje. Kompjuter šalje dispečerskoj službi signal da je kontejner potpuno pun i da ga je potrebno isprazniti. Zahvaljujući ovakvim kontejnerima značajno se štede resursi potrebni za odvoženje smeća na deponiju jer ovakve kante primaju mnogo više otpada u odnose na one koje ga ne komprimuju.

Znači li to smanjenje radne snage jer smećari neće morati toliko često da prazne kontejnere? U razvijenom svetu gde je radna snaga skupa tome se i teži, dok je kod nas potpuno drugačija situacija.

Clean CUBE-ovi od 120 litara, koji su instalirani na dve lokaciju u Beogradu, pružaju građanima i mogućnost besplatnog spajanja na internet u krugu od 50 metara. Međutim, junk-hot-spotovi još uvek nisu proradili ali bi i to trebalo da se reši u narednih mesec dana čim se Gradska čistoća dogovori sa nekim od domaćih provajdera, javlja Politika.

Pametne kante za smeće ne samo da utiču na svest o zaštiti žitotne sredine već pritom mogu biti i profitabilne. Naime, na kontejnerima je ostavljeno mesta za postavljanje reklama sa pozadinskom LED rasvetom kako bi one bile vidljive i kada padne mrak. Iako kanta na prvi pogled može delovati kao potpuno pogrešno mesto za reklamiranje, zapravo ona može izroditi neka krajnje neočekivana marketinška rešenja.

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *