Nameštaj i oprema

Idealan sto za predstojeće slave?

Papirni sto Friction razvlači se tako da se može prilagoditi različitim prostorima i potrebama.

Nakon što nas je nedavno opčinio pretvaranjem betonskih silosa u muzej, londonski arhitekta Thomas Heatherwick nas ovog puta iznenađuje nečim mnogo običnijim – stolom na razvlačenje. Međutim, okavko rešenje nismo do sada viđali!

Osnovna forma stola je kružna i u tom obliku za njim može da se smesti osmoro ljudi. Ali kada je sto rasklopljen, on dobija elipsastu formu i pretvara se u veliki sto za sastanke ili, još bolje, za ručavanje pa bi se idealno mogao primeniti za predstojeće slave. Okej, u obzir dolaze i rođendani, krštenja, parastosi…

Pogledajte kako se on rasklapa:

Sto Friction napravljen je od 61. lajsne koje formiraju rešetku i omogućavaju njeno širenje.

 

Ovaj neobični, rasklopivi sto napravljen je od listova papira koji su potapani u smolu, nakon čega su formirane lajsne koje su uklapane u rešetkastu strukturu. Svaka od 61. lajsne ručno je pričvršćena za glavni okvir stola, piše Dezeen.

Posebno interesantan detalj jeste da, dok se rešetka povlači i sto rasklapa, nogare klize i kreću se ka spolja.

Uspeli eksperiment

Sto Friction, predstavljen na ovogodišnjem sajmu umetnosti Frieze, rezultat je istraživanja kojim su se razmatrale mogućnosti prilagođavanja nameštaja različitim prostorima i namenama.

„Eksperimentišući s pivot mehanizmom, napravili smo tokom godina mnogo prototipova. Ovaj primer rastegljivog stola postao nam je omiljeni izraz početne ideje.“, rekao je iz Thomas Heatherwick.

Foto: Heatherwick Studio

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *