Khalifa International Stadium u Dohi
Svetski projekti

Katar 2022: Modernizovani nacionalni stadion spreman za Svetsko prvenstvo

Intervencije uključuju izgradnju nadstrešnice, dodavanje 12.000 sedišta u gornjim nivoima i ažuriranje fasade savremenim digitalnim osvetljenjem.

Khalifa International Stadium u Dohi renoviran je kako bi se koristio kao jedna od osam sportskih arena u kojima će se održati predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru.

Otvoren 1976. godine, nacionalni stadion ove poluostrvske zemlje obnovio je njegov originalni arhitekta Dar Al-Handasah, kako bi objekat bio u punoj funkciji za turnir koji će trajati od 20. novembra do 18. decembra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stadion je obnovio njegov originalni arhitekta Dar Al-Handasah

Kapacitet povećan na 40.000 sedišta

Obimno renoviranje stadiona završeno je 2017. godine i uključivalo je dodavanje 12.000 sedišta, čime je njegov kapacitet povećan na 40.000 kako bi se zadovoljili Fifini standardi.

Kao prvi stadionski objekat koji je bio spreman za Svetsko prvenstvo 2022. godine, Khalifa International Stadium biće domaćin mečeva do i uključujući plej-of za treće mesto, piše Dezeen.

Stadion se nalazi 10 kilometara od centra grada Dohe

Izmene na spoljašnjosti stadiona uključuju dodavanje nadstrešnice, koja se proteže između dva luka preko njegovog krova.

Izmene na spoljašnjosti stadiona uključuju dodavanje nadstrešnice, koja se proteže između dva luka preko njegovog krova – što je najprepoznatljivija karakteristika zgrade.

Ovo je uvedeno kako bi se pomoglo navijačima i igračima da budu ohlađeni na tribinama i na terenu tokom turnira, u tandemu sa novim i modernizovanim sistemom hlađenja stadiona.

Fasada je modernizovana savremenim digitalnim osvetljenjem

Domaćin brojnih velikih događaja

Ostale spoljašnje promene na zgradi uključuju ažuriranje njene fasade, koja je modernizovana savremenim digitalnim osvetljenjem kako bi se animirala noću tokom trajanja turnira.

U unutrašnjosti, velike promene na stadionu uključuju dodavanje 12.000 sedišta u gornjim nivoima. Uveden je i niz ugostiteljskih objekata.

Od otvaranja u Dohi pre 46 godina, Khalifa International Stadium bio je domaćin brojnih velikih događaja uključujući Kup Persijskog zaliva, Azijske igre i Svetsko atletsko prvenstvo IAAF.

Arhitekta Dar Al-Handasah takođe je projektovao stadion zasnovan na šatorima koje koriste nomadski narodi u Kataru.

Nalazi se 10 kilometara od centra grada Dohe i čini deo Aspire Zone – područja stvorenog za Azijske igre 2006. koje takođe uključuje park, centar za vodene sportove i višenamensku sportsku dvoranu.

Ostali stadioni koji su završeni za Svetsko prvenstvo uključuju stadion Lusail kompanije Foster + Partners i stadion Al Janoub dizajniran od strane AECOM-a i Zaha Hadid Architects.

Arhitekta nacionalnog stadiona Dar Al-Handasah takođe je projektovao stadion Al Bait, koji je zasnovan na bait al sha’ar – šatorima koje koriste nomadski narodi u Kataru.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *