Arhitektonski fakultet u Beogradu; Foto: www.arh.bg.ac.rs
Aktuelno

Arhitektonski fakultet: Povodom navoda o seksualnom uznemiravanju reagovali Zaštitnik građana i tužilaštvo

Republički ombudsman je od uprave zatražio da ga u roku od 10 dana obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram.

Tužilaštvo je saopštilo da je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju, prenosi portal RTS-a.

Zaštitnik građana pokrenuo ispitni postupak

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Tim povodom Zaštitnik građana je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje – ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj Instagram.

Fakultet apeluje na sve koji se po ovom pitanju osećaju ugroženo da se obrate povereniku za ravnopravnost.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica izjavio je prethodno da će najhitnije reagovati povodom svedočenja sa društvenih mreža, u kojima veći broj studentkinja govori da ih je jedan profesor seksualno uznemiravao.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu fakulteta, „u svetlu aktuelnih navoda na društvenim mrežama i u medijima“, fakultet apeluje na sve koji se po ovom pitanju osećaju ugroženo da se obrate povereniku za ravnopravnost ove visokoškolske ustanove.

„Ispitne obaveze studenata sa studijske celine na kojoj predaje profesor koga su studentkinje u anonimnim svedočenjima optužile za seksualno uznemiravanje, u ovom momentu privremeno će preuzeti komisija departmana za arhitekturu“ – izjavio je za Danas Lojanica.

ŽAD: Veliki udarac za ugled našeg fakulteta

Povodom vesti o uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu, juče se na društvenim mrežama oglasio i Upravni odbor Ženskog arhitektonskog društva.

„Kao asocijacija koja brine o položaju žena arhitekata potrešene smo i neprijatno iznenađene sadržajem koji se pojavio u javnosti, u vezi uznemiravanja studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu od strane nastavnika čije je ime poznato javnosti“ – kaže se u saopštenju.

„Kao Udruženje želimo na svaki način da se uključimo u rešavanje ovog pitanja, pre svega pozivom i podrškom Arhitektonskom fakultetu da ispita situaciju i proceni kako da ubuduće zaštitimo mlade žene, buduće arhitekte. Smatramo ove događaje velikim udarcem za ugled našeg Fakulteta, zato želimo odlučno da pružimo našu podršku i pomoć u uspostavljanju mehanizama i institucija koje osiguravaju bezbednost svih studentkinja i studenata“ – navode iz ŽAD-a.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Zoka

    Ovde niko nije iznenadjen i svako ko tvrdi drugačije nije baš iskren…

  2. miki

    jad i beda srbistana, totalni fijasko našeg obrazovnog sistema, totalni sunovrat kulture, morala, prosvete, društva… svega! gde kulture nema, gde nema kućnog odgoja, kontrole tu je kraj priče jedne države!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *