Aktuelno

Koliko je ko bitan: Rang lista najpopularnijih arhitekata

Prema ovoj listi na samom vrhu je Zaha Hadid, a slede Norman Foster, Le Korbizije i Bjarke Ingels.

Poznate arhitekte od sada su rangirane na osnovu brojnih kriterijuma na sistemu Monograph, iza kojeg stoji kompanija koja je usmerena na menadžment u arhitekturi. Oni su nedavno objavili sistem rangiranja rada popularnih arhitekata na osnovu baze podataka koja koristi algoritam STAR System Ranking (v0.2) koji je kreiran od strane arhitektonskog data tima s univerziteta MIT.

Bez obzira da li ste klijent koji želi da angažuje određenog arhitektu ili vas kao ljubitelja arhitekture ovi podaci prosto interesuju, Starchitect Ranking System predstavlja prekretnicu u određivanju vrednosti određenog arhitektonskog brenda.

Učestalost pretrage na Guglu, osvajanje Prickerova, bitnost izvedenih projekata su neki od faktora koji utiču na rangiranje.

Promenljive koje su uticale na sistem rangiranja bile su: učestalost pretrage određenog arhitekte na Guglu od podataka koji daje Ahefs, godina rođenja, da li je i kada je arhitekta bio dobitnik Pritzkerove nagrade, bitnost izvedenih projekata, kao i raznovrsni podaci dobijeni od strane sajta ArchDaily (lokacija i kategorizacija projekata) i društvene mreže Instagram (broj pratilaca i učestalost pretraživanja).

Na ovoj listi nalaze se samo imena arhitekata, odnosno nema timova poput SANNA, MVRDV, Snøhetta i ostalih. Plan je da buduće verzije algoritma budu modifikovane kako bi se i ove prakse rangirale.

Prema ovoj listi, na samom vrhu je Zaha Hadid, a slede je Norman Foster, Le Korbizije i Bjarke Ingels. Kao što i pretpostavljate, na listi nema (za sada) domaćih arhitekata.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *