Enterijeri

Jaslice pretvorene u dom koji se napaja solarnom energijom

Ko kaže da moderna tehnologija ne ide dobro s istorijskim objektima? Pogledajte ovaj primer u Holandiji.

Adaptacijom starih, napuštenih zgrada mogu se postići fantastični rezultati ukoliko se poštuje istorijsko nasleđe. Takav je slučaj i s jaslicama u holandskom gradu Lejdenu gde je objekat iz 1925. godine, po projektu biroa Atelier Space, potpuno je renoviran, ali tako da se u njemu oseća duh (ne i pelene, prim.ur.) minulih vremena.

Zahvaljujući solarnoj energiji ali i toplotnoj pumpi, ukućani uživaju u prijatnoj atmosferi i klimi koju ne moraju puno da plaćaju.

 

Arhitekte su se trudile da sačuvaju originalan raspored, materijale i detalje postojećeg objekta ukupne površine 694 kvadrata. Tako je od nekadašnje fiskulturne sale nastao dnevni boravak otvorenog plana s opremom, tehnologijom i nameštajem koji priliči jednom savremenom domu.

Iako su nameštaj i oprema savremeni, originalni detalji poput drvenog stepeništa ili zida od opeke odaju notu minulih vremena.

U sklopu dnevne sobe je i velika kuhinja i trpezarija.

Od tri učionice napravljene su tri velike spavaće sobe. One su toliko velike da u njima king size bračni krevet izgleda smešno malo. Zbog toga se u sobama našlo mesta za prostrane walk-in garberobere koje bi poželela svaka dama. (a možda i muškarac, prim.ur.)

Ukoliko imate dobro oko, verovatno ste primetili da je televizor u dnevnoj sobi nesrazmerno mali. Evo zbog čega:

Visina prostora je 4 metra koji je zahvaljujući potpuno obnovljenim originalnim prozorima i svetlosnim oknima okupana svetlošću.

U sobama u potkrovlju postavljeni su krovni prozori a na krovu se našlo mesta i za solarne panele.

Zahvaljujući solarnoj energiji ali i toplotnoj pumpi, ukućani uživaju u prijatnoj atmosferi i klimi koju ne moraju puno da plaćaju.

Gostinska soba, odnosno, ceo sprat nalazi se iznad dnevnog boravka gde se našlo mesto i za toalet, tehničku sobu i veliku ostavu.

Osnova kuće

Osnova jaslica koje su pretvorene u kuću

Foto: Brigitte Kroone via Atelier Space

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *