Arhitektura

Pogledajte čemu služi kućica koja šeta ulicama Njujorka

Ova jednobojna drvena kućica zapravo je instalacija koja nudi alternativu izgledu ulica tokom svakodnevnih radova na održavanju grada.

Razmišljajući o svakodnevnim javnim radovima na ulicama Njujorka, umetnik Mark Reigelman osmislio je instalaciju koja bi ih učinila zanimljivijim. Zapravo, njegova kućica nastala je kao alternativno vizuelno rešenje za pomalo rogobatne naranđaste cevi koje se postavljaju iznad šahtova kako bi usmerile paru iz podzemlja koja se ispušta na ulice.

Kućica se postavlja na izduvnu cev na mesto dimnjaka pa izgleda kao da u njoj neko živi i loži vatru. Eto razloga za malo osmeha na licima Njujorčana.

 

Smokers 01

Smokers 02

Instalacija duhovitog naziva Smökers, dizajnirana kao drvena kućica koja kroz dimnjak ispušta paru i na zanimljiv način imitira funkcionalnu kuću na ulicama Njujorka, piše Designboom.

Smokers 03

Instalacija ima potpuno istu funkciju kao i naranđaste cevi koje su postale svakodnevni element ulica Njujorka. Baš zato, Mark ističe da uz malo kreativnosti i rada mogu stvoriti instalacije slične ovoj koje će uneti malo više osmeha u svakodnevni život.

Smokers 04

Smökers se proizvodi u radionici u Bruklinu i na njihovoj izradi Mark je sarađivao sa lokalnim stolarom Andrin Widmerom.

Smokers 05

Smokers 06

Čitava instalacija pomalo lebdi iznad površine tla jer je postavljena na četiri točkića pomoću kojih se jednostavno može pomerati. Na ovaj način instalacija može, po potrebi, lagano prelaziti s jedne na drugu lokaciju. Za sada instalacija kruži na tri lokacije na Menhetnu: Soho, East Village i Midtown.

Smokers 07

Foto: Mark Reigelman II

Gradilište ograđeno ogledalom? Pogledajte kako to izgleda:

Ograda gradilišta od ogledala površine 32.000 kvadrata

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *