Da li nešto što nam je pri ruci može da bude deo prostora?
Arhitektura

Foto eksperiment: Može li nešto što nam je pri ruci biti deo prostora?

Cilj eksperimenta „Jedan element“ jeste da pokaže li bi jedan element mogao da poveže više različitih scenarija u prostoru.

Sve masovnijom gradnjom, dolazimo do problema prevelike različosti prostornih celina. Svakodnevno se susrećemo da u sklopu parcele, ulice, grada možemo videti različite strukture koje nisu uklopive jedna s drugom. Da li uopšte moraju da budu, pitanje је za sve nas.

Da li je moguće upotrebom jednog elementa ujediniti više različitih celina i time povezati sveobuhvatni prostor – pitao se arhitekta Mirko Milanović iz Beograda.

Da li je moguće upotrebom jednog elementa ujediniti više različitih celina i time povezati sveobuhvatni prostor?

Ovaj eksperiment daje odgovor kako bi se jedan kubični element mogao uklopiti u više prostornih scenarija i time nas navodi da li je moguće u budućnosti kreirati jednu ili par struktura koje su ukloplive u buduće arhitektonske-dizajnerske projekte ili kao u ovom slučaju postojeće stanje.

“Na ovaj način moguće je kreirate prostorne celine koje će barem imati jedan zajednički element i činiti neraskidivu vezu između njih.” – kaže Milanović za naš portal.

Svaki kvadrat prostora iskoristiti na što racionalniji način

Kako budućnost bude dolazila, usled velike prezasićenosti područja gde je procenat velike izgrađenosti biće nam potrebni prostori gde će se svaki kvadrat prostora morati da se iskoristi na što racionalniji način a da pri tom zadovolji sve društveno funkcionalne potrebe.

“Eksperiment poput ovoga daje nam odgovor za to – možda to neće biti element u vidu forme, već boja, materijal ili čak nešto treće.” – kaže Milanović.

Sve fotografije za eksperiment nastale su u Beogradu i to ličnim telefonom i kutijom u jednoj ruci.

Sve fotografije za eksperiment nastale su u Beogradu i to ličnim telefonom i kutijom u jednoj ruci. Kutija je uklopljena u svaki poseban kadar.

Tokom samog fotografisanja, vodilo se računa oko perspektive i manipulisanjem sa samim prostorom i kako određeni kadar dodatno naglasiti. Kasnije, svaka fotografija je obrađena kroz postprodukciju u Photoshopu, u vidu kolora i kontrasta.

O autoru

Mirko Milanović, rođen 1994. u Beogradu, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kao saradnik, koautor ili autor učestvovao na izradi arhitektonskih projekata.

Osim stvaralačkog opusa iz oblasti arhitekture, bavi se grafičkim dizajnom i dizajnom nameštaja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na domaćim konkursima iz oblasti dizajna i arhitekture. Njegova Kuća gnezdo sa kojom je učestvoao na konkursu Mini-home nam je skrenula pažnju svojim nesvakidašnjim dizajnom.

Mirko Milanović danas radi u svom studiju MIRMILEDITION u Beogradu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *