Frida Eskobedo rođena je 1979. godine; Foto: Ste Murray
Aktuelno

Meksička arhitektica preuzela veliki projekat od Dejvida Čiperfilda

Čuveni arhitektonski studio izrazio je žaljenje zbog kraja sedmogodišnjeg rada na projektu i čestitao novoj dizajnerki, ali je taj tvit naknadno obrisan.

Čuveni Metropolitan Museum of Art u Njujorku objavio je da će 43-godišnja Frida Eskobedo preuzeti od firme David Chipperfield Architects projekat za izgradnju novog muzejskog krila, koje će nositi ime poznatog američkog finansijera Oskara Tanga i njegove supruge Agnes Hsu-Tang .

Ovakva odluka je, navodi se, usledila nakon sedam godina konstantnog rasta troškova, kao i nedostatka sredstava za dalji razvoj projekta Čiperfildovog studija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Čuvena zgrada na njujorškoj Petoj aveniji dobija novo krilo; Foto: Pixabay

Galerije i javni prostori na 7.400 kvadrata

Donacije bračnog para Tang, poverenika muzeja, sada će omogućiti da se dugogodišnji projekat nastavi sa novim perspektivnim dizajnom, koji uključuje kreiranje 7.400 kvadrata galerijskih i javnih prostora, saopšteno je iz popularnog Meta, a prenosi Dezeen.

„Frida Eskobedo je izvanredan arhitekta našeg vremena. U svojoj praksi, ona se bavi arhitekturom kao načinom za stvaranje moćnih prostornih i zajedničkih iskustava, a pokazala je i spretnost i osetljivost u svojoj elegantnoj upotrebi materijala, istovremeno skrećući iskrenu pažnju na današnja socioekonomska i ekološka pitanja“, rekao je direktor Metropolitana Maks Holajn.

Kako je najavljeno, novom krilu biće smeštena muzejska zbirka moderne umetnosti, koja obuhvata dela iz 20. i 21. veka, uključujući kolekciju kubističkih slika poklonjenih muzeju.

Frida Eskobedo je meksička arhitektica rođena 1979. godine; Foto: Dezeen

Iz Meta su izjavili da očekuju zgradu koja poštuje i povezuje se sa arhipelagom arhitektonskih stilova Muzeja.

Iako još uvek nikakvi planovi za dizajn nisu objavljeni, iz Meta su izjavili da očekuju „zgradu koja poštuje i povezuje se sa arhipelagom arhitektonskih stilova Muzeja, kao i njegovom prostornom organizacijom i infrastrukturom“.

Prema pisanju New York Timesa, firma David Chipperfield Architects objavila je tvit u kom se izražava žaljenje zbog kraja sedmogodišnjeg rada na dizajnu, ali su takođe i čestitali Fridi. Međutim, ova objava je kasnije obrisana.

Frida Eskobedo je osnovala svoj istoimeni studio 2006. godine i bila je najmlađi arhitekta koji je dizajnirao paviljon Serpentine u Londonu. U 2019. godini, bila je jedna od trideset i dvoje arhitekata koji su dizajnirali zgrade za eksperimentalnu zajednicu u Idalgu u Meksiku.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *