Tržni centar „Prozivka“ u istoimenom subotičkom naselju; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Domaći i regionalni projekti

Nepravilan volumen tržnog centra u Subotici za novu energiju Prozivke

Tržni centar od 3.100 kvadrata ima dve ulične fasade kao i perforirane detalje na radijalnom delu objekta koje objektu daju smireni ton.

Predmet zadatka koji se našao pred subotičkom firmom Arhitektura dizajn studio bila je izrada projekta tržnog centra sa uređenjem prateće zelene površine, parking prostora kao i unutarblokovske saobraćajnice.

Ali, kako bi se bolje razumeo sam kontekst u kome je ovaj projekat nastao, prvo je potrebno čitaocima slikovitije približiti okruženje i lokaciju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Obekat je projektovan 2021, a realizovan 2022. godine; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Dominacija višespratnica u okruženju

Naime, parcela je pozicionirana na uglu koga formiraju ulice Beogradski put i Nade Dimić. Samo okruženje čine višespratnice, koje su većinski građene u 20. veku i svojom estetikom dominiraju naseljem Prozivka.

Boje poput sive, bele i bež koje proizilaze iz okružujućih fasadnih platna, bile su jasne smernice za uklapanje nove zgrade tržnog centra koloristički, koristeći savremenije materijale.

Nepravilan volumen u kombinaciji sa alucobond i staklenom fasadom daje novu energiju okolini.

Lokacija i funkcionalno rešenje najviše su uticali na oblikovanje objekta, koji su projektnim zadatkom definisani od strane investitora, objašnjavaju iz subotičkog studija.

Tako nepravilan volumen u kombinaciji sa alucobond i staklenom fasadom daje novu energiju okolini u kojoj preovlađuju višeporodične stambene zgrade jednostavnih formi.

Tržni centar „Prozivka“ dao je novu energiju okolini; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Fasada je rađena na dva načina – od termo-panela sa alucobond pločama i staklenom fasadom.

Objekat je u osnovi nepravilnog oblika, spratnosti P+2, ukupne bruto razvijene građevinske površine od 3.109 kvadratnih metara.

Projektovan je kao skeletna armiranobetonska konstrukcija u kombinaciji sa fasadom koja je rađena na dva načina – od termo-panela sa alucobond pločama i staklenom fasadom.

„Tržni centar ima dve ulične fasade, s obzirom da je parcela na kojoj se nalazi objekat pozicionirana na uglu“ – objašnjavaju za Gradnju subotički arhitekti.

Tržni centar pozicioniran na uglu ima dve ulične fasade; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Volumen proizašao iz oblika parcele

Glavni ulaz u objekat orijentisan je ka severoistočnoj strani i prilazi mu se od strane unutarblokovske saobraćajnice i parking prostora, a predviđeni su i evakuacioni izlazi za posetioce i osoblje kao i ekonomski ulaz za kamione sa robom.

„Zbog maksimalne iskorištenosti prostora, projektant je ispratio oblik parcele iz kojeg proizilazi zanimljiv volumen objekta“ – navode autori arhitekture.

Prizemna i prva etaža u potpunosti prate gabarit zgrade. Na drugoj etaži imamo odstupanje, gde su obe ulične fasade povučene, prilikom čega dolazi do formiranja terase u obliku latiničnog slova “L”.

Objekat se završava sa ispupčenim vencom i ravnim krovom.

Na drugoj etaži su obe fasade ulične povučene; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Uz pomoć staklene fasade prirodna svetlost je u velikoj meri ubačena u objekat.

Fasadno platno je bila posebna tema kada je projekat funkcionalno rešavan, s obzirom da su zakupci svih poslovnih prostora na prizemlju i prvom spratu trgovine.

“Bilo je neophodno da u tim delovima projektom predvidimo zatvorenu fasadu kako bi zadovoljili njihove uslove” – navode iz Arhitektura dizajn studija.

U zoni komunikacija prizemlja, prvog, drugog sprata i povučenog dela drugog sprata rađena je staklena fasada pomoću koje je u velikoj meri ubačena prirodna svetlost koja doprinosi povećanju kvaliteta boravka u objektu.

Staklene fasade omogućavaju ulazak prirodne svetlosti u objekat; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Perforirani detalj na radijalnom delu

Alucobond ploče čija se monohromatska boja uklapa u okruženje imaju i zanimljiv perforirani detalj na radijalnom delu objekta.

Perforacija, kako bi i noću došla do izražaja, prosvetljena je neutralnim LED svetiljkama. Na fasadi je bilo potrebno obezbediti i pozicije za svetleće reklame zakupaca kao i za LED ekrane.

Perforirani detalj nalazi se na radijalnom delu objekta; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Projekat enterijera zajedničkih prostora upotpunjuje ideju o skladnoj celini jedne zgrade.

Subotički arhitekti smatraju da se svaki uspešan projekat završi sa još uspešnijim projektom enterijera zajedničkih prostora, koji upotpunjuje ideju o skladnoj celini jedne zgrade i na taj način učvršćuje vezu između eksterijera i enterijera.

“Harmonija materijala, geometrije i boja oseti se ukoliko projektant ima sposobnost da prepozna šta prostoru u datim okolnostima treba” – objašnjavaju iz Arhitektura dizajn studija.

Enterijer upotpunjuje ideju o skladnoj celini zgrade; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Ublažavanje monohromatske estetike

Prizemna etaža, u enterijerskom smislu, osmišljena je tako da prvenstveno posetiocima olakša kretanje i da na smislen način pozicionira i poveže prostor zakupaca kao i pratećih prostorija.

S obzirom da su dominantne boje u eksterijeru bela i antracit siva, trebalo je koloristički osmisliti koje boje bi ublažile tu monohromatsku estetiku, koja delom zbog staklene fasade i alu stolarije ulazi u sam enterijer.

Rešenje je pronađeno u podnoj keramici M97C Caracter Mix Multicolor Rett 60 x 120 cm, protivklizne strukture i dizajniranog rešenja kao krupniji teraco sa belim, bež i sivim tonovima. Prostire se u holovima prizemlja i spratova.

Boje u enterijeru ublažavaju monohromatsku estetiku eksterijera; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.

Zidovi u protivpožarnoj stepenišnoj vertikali farbani su belom i zelenom disperzivnom bojom.

Protivpožarna vertikala sa stepeništem – koja prolazi kroz sve etaže i povezuje ih – tretirana je sa granitnom podnom keramikom POL.TOWN GREY 60 x 60 cm.

Armiranobetonski plafon i vidljive instalacije farbane su belom bojom. Zidovi u holovima i hodnicima oblagani su sa belim i sivim alucobondom, kao i HPL pločama u drvo dezenu.

Zidovi u protivpožarnoj stepenišnoj vertikali farbani su belom i zelenom disperzivnom bojom. Plafonska rasveta je bela sa neutralnim izvorom svetlosti i predstavlja kombinaciju šinske spot rasvete i prstenastih visilica.

“Alu stolarija i bravarske pozicije koje se nalaze na samoj granici između ulaznog hola i prostora zakupca, morali su koloristički i geometrijski da bude usklađeni sa ostatkom objekta” – kažu naši sagovornici.

Nova energija naselja

Tržni centar Prozivka završen je 2022. godine i već je postao centar okupljanja u ovom, inače, mirnom subotičkom kraju koji je dobio ime po spomeniku koji je izvajao Oto Logo 1977. godine kao stilizovani snop žita.

Foto-galerija

Tržni centar
Tržni centar "Prozivka" u istoimenom subotičkom naselju; Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Foto: Arhitektura dizajn studio d.o.o.
Faktografija
naziv projekta:

Tržni centar „Prozivka“ u Subotici

autor projekta:

Arhitektura dizajn studio d.o.o. Subotica

odgovorna projektantkinja:

Živka Radulović Ražnatović dipl. inž. arh.

saradnici:

Danica Ražnatović mast. diz. ent. i Bojan Kujundžić mast. inž. arh.

glavni projektant:

Josip Kovač Striko, dipl. inž. građ.

izvođač radova:

„DG COMPANY“ d.o.o. Subotica

odgovorni izvođač radova:

Igor Dulić dipl. inž. građ.

glavni izvođač radova za fasadu:

Misal d. o. o. Kljajićevo

investitor:

Avgerinos d.o.o. Subotica

površina (BRGP):

3.109 m2

spratnost:

P+2

godina projektovanja:

2021.

godina realizacije:

2022.

fotografije i vizuali:

Arhitektura dizajn studio d.o.o. Subotica

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. sofija gerdijan

    Bravo za izvođače radova. Bravo Živka!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *