Amanda Levit rođena je 1955. godine u južnom Velsu; Foto: AL_A
Dešavanja

Amanda Levit gostuje 9. juna na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

Za svoj doprinos arhitekturi 2017. je odlikovana Ordenom britanskog carstva, a prošle godine izabrana je za članicu Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

Amanda Levit, dobitnica Stirling nagrade za arhitekturu i direktorka londonskog studija AL_A, održaće gostujuće predavanje u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u četvrtak 9. juna, sa početkom u 18 časova.

Kako je najavljeno, proslavljena britanska arhitektkinja će predstaviti projekte svoje arhitektonske firme, kao i viziju za novu koncertnu salu Beogradske filharmonije, na čijem razvoju učestvuje i beogradski biro Zabriskie.

A dok portal Gradnja priprema i ekskluzivni intervju s Amandom Levit, u redovima koji slede upoznaćemo vas sa najzanimljvijim crticama iz njene bogate profesionalne biografije, kao i sa najreprezentativnijim projektima studija AL_A.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobednički projekat za zgradu koncertne dvorane Beogradske filharmonije; Render: AL_A

Do arhitekture kroz istoriju umetnosti

Amanda Džejn Levit rođena je 17. novembra 1955. godine u gradu Bridžendu u južnom Velsu, a najveći deo obrazovanja stekla je u britanskoj prestonici.

“Napustila sam školu sa 16 godina da bih otišla na umetnički koledž, a onda sam se postidela što nisam završila A-nivoe. Tako sam počela mnogo da čitam o istoriji umetnosti. Kroz te knjige sam otkrila svet arhitekture – i to je bilo to”, izjavila je svojevremeno za Guardian.

Nesuđena umetnica tako upisuje čuvenu londonsku školu Architectural Assoociation, a nakon završetka studija radila je kao stažistkinja u firmi Alsop & Lyal, a potom kao arhitektkinja u praksi nedavno preminulog Ričarda Rodžersa.

Nismo pobedili, ali nas je honorar od oko 20.000 funti održao u životu godinu dana.

Velika prekretnica u njenom životu i karijeri dogodila se krajem 80-ih godina, kada upoznaje češkog arhitektu Jana Kaplickog (1937–2009), suosnivača prakse Future Systems, s kojim je ostvarila plodnu poslovnu saradnju, ali i emotivnu vezu krunisanu 15 godina dugim brakom.

„Godine 1989. ušli smo u uži izbor na konkursu za Nacionalnu biblioteku Francuske. To se dogodilo samo dve nedelje nakon što sam napustila praksu Ričarda Rodžersa i pridružila se kancelariji Jana Kaplickog. Nismo imali posla, ni Jan ni ja, tako da je tajming ispao fantastičan. Nismo pobedili, ali naš honorar – oko 20.000 funti – održao nas je u životu godinu dana“, priseća se Levit.

U godinama koje slede, kompanija sa ovo dvoje supružnika na čelu stekla je ime projektima kao što su Medija centar na Lord’s Cricket Groundu u Londonu, završen 1999, za koji su dobili Stirling nagradu, te robna kuća Selfridges Building u Birmingemu, podignuta 2003, koja je upoređena sa Kunsthausom Pitera Kuka u Gracu, u Austriji.

Jan Kaplicki i Amanda Levit; Foto: Steve Speller © National Portrait Gallery, London

Najvažniji projekti firme AL_A

Nakon razvoda od Kaplickog, Levit 2009. osniva praksu pod imenom Amanda Levete Architecture, današnju AL_A, s kojom je dve godine kasnije pobedila na međunarodnom konkursu za dizajn novog ulaza, dvorišta i galerije za londonski Muzej Viktorije i Alberta.

Drugi važni projekti AL_A uključuju MAAT (Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije) u Lisabonu, projekat Centralne ambasade u Bangkoku, 10 Hill’s Place u Londonu i pop-up restoran Tincan.

Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu; Foto: Maria Eklind (Wikipedia)

Za svoj doprinos arhitekturi 2017. godine dobila je Orden britanskog carstva.

Kao prvi arhitektonski studio van Australije, firma Amande Levit je 2014. godine dizajnirala MPaviljon za fondaciju Naomi Milgrom u Melburnu, napravljen od fiberglasa, a 2016. je prema njihovom projektu u centru Londona završena zgrada sedišta medijskog kampusa od 13 hektara nazvanog Sky Central.

Za svoj doprinos arhitekturi 2017. godine dobila je Orden britanskog carstva, počasna je predavačica na American Institute of Architects u Vašingtonu, a prošle godine izabrana je za članicu Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

Upravna zgrada kampusa Sky Central u Londonu; Foto: Hufton + Crow

Harmonija između prirode, arhitekture i muzike

Kada je u pitanju projekat s kojim je pobedila na konkursu u Srbiji, 66-godišnja arhitektkinja kaže da veličanstveno okruženje parka Ušće, na obalama Dunava, šalje moćnu poruku o transformaciji naših gradova kako bismo ih učinili zelenijim, lepšim prostorima.

„Ova koncertna sala će biti izraz harmonije između prirode, arhitekture i muzike, na centralnoj tački u Evropi gde se istok susreće sa zapadom. To će biti mesto gde će se ljudi iz svih mesta i kultura, svih uzrasta i sposobnosti, okupiti da uživaju u muzici svih žanrova“, ističe Amanda Levit.

Predavanje Amande Levit biće održano u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu; Render: AL_A

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *