Planirani poslovno-stambeni objekat u Zemunu; Render: Dinamiko Investment
Novi objekti

U Zemunu u planu stambeno-poslovna zgrada sa 122 stana

Firma Perose Invest planira izgradnju objekta ukupne BGRP od preko 17.000 kvadratnih metara i sa podzemnom garažom na tri nivoa sa 163 parking mesta.

Nedaleko od novoprojektovanog plavo-zelenog parka na Zemunskom keju, u Ulici Aleksandra Dubčeka broj 3, uskoro bi mogao da nikne i stambeno-poslovni objekat spratnosti 3Po+P+6+Ps čiji je investitor firma “Perose Invest” sa Palilule.

Tim povodom, Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta koji je izradilo beogradsko Preduzeće za investiranje „Dinamiko Investment” d.o.o., dok je odgovorni urbanista Igor D. Marić dipl. ing. arh.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto lokacije; Izvor: https://gis.beoland.com

Nedovoljno iskorišćeni kapaciteti lokacije

Kako se navodi u dokumentaciji, analizom starog urbanističkog projekta došlo se do zaključka da njime nije iskorišćen kapacitet lokacije i da je jako nepovoljan za investiranje.

Pored toga, dodaje se, estetsko oblikovanje postojećih objekata nije bilo na dovoljnom nivou prema kriterijumima investitora.

„S obzirom na ove činjenice, investitor je zahtevao da se izradi novi urbanistički projekat koji bi iskoristio kapacitete lokacije i koji bi bio estetski prihvatljiv prema kriterijumima koji zadovoljavaju njegove zahteve“ – kaže se u tekstualnom delu projekta.

Objekti predviđeni za rušenje; Ilustracija: Google Earth

Na parceli se nalaze četiri objekta koji su projektom predviđeni za rušenje.

Predmetna lokacija se nalazi u severozapadnom delu Beograda, na teritoriji katastarske opštine Zemun i ima neposredan pristup na dve javne saobraćajne površine

Blizu je granice sa opštinom Novi Beograd – severno od naselja „Retenzija“ – a na njoj se nalaze četiri objekta koji su projektom predviđeni za rušenje.

Parcela je locirana na oko 500 metara od Zemunskog keja, a u blizini se nalaze Vatrogasni dom „Matica“, Poljoprivredni fakultet, Zemunski park, kao i Hala „Pinki“ kraj koje će uskoro biti izgrađena jednoetažna podzemna garaža.

Predmetna parcela je pravougaonog oblika, površine 2.726 m², približnih dimenzija 86 x 31 m i prostire se dužom osom u pravcu istok-jugoistok – zapad-severozapad.

Render: Dinamiko Investment

Objekat sastavljen od dve lamele

Ukupna BGRP predviđenog objekta iznosi 17.223 kvadratna metra, od čega na podzemni deo otpada 6.360, a na nadzemni 10.863 m2.

Objekat je jednostrano uzidan, predviđene spratnosti 3Po+P+6+Ps, a planiran je kao sklop dve celine – Lamele A i Lamele B.

Lamela A se nalazi na zapadnom delu parcele, kome se pristupa iz Ulice Aleksandra Dubčeka, dok se Lamela B nalazi na istočnom delu parcele i ima pristup iz Radničke ulice.

Lamela B izlazi na Radničku ulicu; Render: Dinamiko Investment

U Lameli A projektovane su 63 stambene jedinice na tipskim spratovima i povučenoj etaži.

Bruto površina podzemne etaže iznosi 2.120 m2, što je 77,77% površine parcele, a pristup ovom delu rešen je pomoću stepenica i liftova preko ulaza lamela A i B.

U prizemlju su projektovana po dva lokala u svakoj lameli (ukupno 4), ulazi u Lamelu A i lamelu B, kao i ulaz C kojim se pristupa poslovnim apartmanima koji su u okviru Lamele B na prvom spratu.

U Lameli A projektovane su 63 stambene jedinice na tipskim spratovima i povučenoj etaži, odnosno po 9 stanova na svakom spratu.

Ukupan broj stanova u Lameli 2 je 59 – na tipskim spratovima planirano je po 10 stanova na svakoj etaži, dok je na povučenom spratu projektovano 9 stanova.

U zgradi su ukupno projektovana 122 stana; Render: Dinamiko Investment

163 parking mesta na tri etaže

Parkiranje je rešeno u tri podrumska nivoa sa neto površinom od 5.449 m2, a projektom je predviđena izgradnja 163 parking mesta, od čega je 5%, odnosno osam mesta namenjeno osobama sa posebnim potrebama.

Kolski pristup podzemnoj garaži projektovan je preko dve grejane rampe nagiba 15% i širine veće od 6,0 metara, dok će pešački plato za pristup objektu, u nivou trotoara, biti obrađen tehnikom štampanog betona, sa protivkliznom zaštitom.

Kolski prilaz objektu i protivpožarna komunikacija će se asfaltirati, dok će ostatak parcele biti obrađen kao zelena površina. Parter je ozelenjen u svim delovima koji imaju direktan kontakt sa tlom i na delu krova podzemne etaže.

Parter je ozelenjen u svim delovima koji imaju direktan kontakt sa tlom; Render: Dinamiko Investment

Primedbe i sugestije do 13. juna

Javna prezentacija obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u periodu od 3. do 13. juna 2022. godine, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Zainteresovana lica mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, najkasnije do 13. juna 2022. godine.

Grafički prilozi

Foto-galerija

Planirani poslovno-stambeni objekat u Zemunu; Render: Dinamiko Investment
Planirani poslovno-stambeni objekat u Zemunu; Render: Dinamiko Investment

Renderi: Dinamiko Investment

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Zemunka

    Ni blizu keja, a potpuno saobrćajno blokiran deo Zemuna u toku dana. Pretpostavljam da prethodni urb projekat nije podrazumevao ovu spratnost i kvadraturu. Cilj – gušenje u svakom smislu.

    1. Koča

      „Ni blizu keja“? Iz Radničke u Miroslava Tirša i na Belaćima si. Peške 2 minuta. Iz Nikolaja Ostrovskog i direktno na Kej. Centar Zemuna, samim tim i formalno-pravno deo centra Beograda, direktno se naslanja na zaštićeno kulturno istorijsko jezgro Zemuna. Dodao bih još svašta nešto ali neću

Ostavite odgovor

Obavezna polja *