Globalni pobednici: Modelart arhitekti iz Novog Sada
Promo

Veliki uspeh arhitekata iz Srbije na VELUX konkursu „Bringing light to life“ 2018

Prvi regionalni VELUX arhitektonski konkurs “Bringing light to life” 2018, sa fokusom na projekte sa dnevnom svetlošću kroz krovove, završen je gala ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

Dodeli nagrada koja se održala u hotelu Arena di Serdica u Sofiji, prisustvovalo je preko 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Internacionalni stil u arhitekturi je odavno postao deo dizajna zgrada širom sveta, međutim lokalne tradicije su i dalje prepoznatljive i jasno izražene. Područje Balkana posebno obiluje raznolikim stilom, istorijom i karakterom. Deljenje dobrih primera iz prakse i promovisanje arhitekture koja ima vrednost su primarni ciljevi ovog konkursa. Svetlost je nepromenljivi i vitalan deo života svakog čoveka, kao i arhitekture zgrada, i neophodno je posvetiti tome više pažnje, kao i zdravoj unutrašnjoj klimi i prirodnom svetlu u prostorijama.

Ukupni pobednik i dobitnik glavne nagrade konkursa su Modelart Arhitekti iz Novog Sada za kuću Rilak.

Na ovogodišnji konkurs stigle su 42 prijave arhitektonskih biroa, sa ukupno 52 projekta podeljena u dve kategorije: Porodične kuće i Stambene i javne zgrade.

U kategoriji “Porodične kuće” učestvovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombinovanim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekte su iskoristile više svetla i svežeg vazduha kroz krov, kako bi materijalizovali viziju boljeg životnog okruženja.

Pobednik u kategoriji “Porodične kuće” je Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

Weekend Chalet, Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić

U kategoriji “Stambene i javne zgrade” učestvovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvetljenje prostora.

Pobednik u kategoriji ”Stambene i javne zgrade” je  Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekta: Kristian Aleksandrov

Office space for a manufacturing plant, Bugarska arhitekta: Kristian Aleksandrov

Glavna nagrada konkursa odlazi u Novi Sad

Ukupni pobednik i dobitnik glavne nagrade konkursa jeste Kuća Rilak, Srbija koju su projektovali Modelart Arhitekti iz Novog Sada.

Kuća Rilak, Srbija , arhitekte: Modelart Arhitekti, Novi Sad.

Specijalnu nagradu za projekat iz Srbije dobila je arhitekta Jovana Milić Simović za projekat Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer.

Projekat Muzeja memorijalnog kompleksa na planini Cer, arhitekta Jovana Milić Simović

Poznate arhitekte u žiriju

U internacionalnom žiriju koji je ocenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svetla u branši: arh. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arh. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arh. Adnan Harambasic, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arh. Vesna Cagić- Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arh. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugarska i arh. Serban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio, Rumunija.

Sve prijavljene projekte možete pogledati na zvaničnoj web stranici konkursa.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *