Konkurs je otvoren do 25. februara; Ilustracija: Salon Arhitekture
Saloni

Raspisan konkurs za učešće na 45. Salonu arhitekture, prijave do 25. februara

Tema ovogodišnjeg skupa u Beogradu nosi naziv „SALON DIJALOGA“, a osmišljena je sa ciljem da doprinese repozicioniranju arhitektonske profesije.

Četrdeset i peto po redu izdanje Salona arhitekture, najznačajnije nacionalne godišnje smotre iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti biće održano od 28. marta do 30. aprila 2023. godine. Ove godine je Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP), partner i kouator koncepta Salona.

Salon pruža sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona, dok se u okviru takmičarskog dela programa dodeljuju nagrade, priznanja i pohvale u okviru predviđenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona – Gran pri (Grand Prix).

Ove godine Salon uvodi novu nagradu – Nagradu publike i Priznanje Salona koje dodeljuje Savet, a konkurs za učešće otvoren je od 25. januara do 25. februara, uz prijavljivanje radova elektronskim putem preko zvaničnog formulara 45. Salona arhitekture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća od konoplje na Homoljskim planinama prošlogodišnji je dobitnik Velike nagrade Salona; Foto: Marko Milovanović

Tema: SALON DIJALOGA

Fokusirajući se na kontinuitet arhitektonske misli i prakse kroz vreme, Muzej primenjene umetnosti godinama neguje ovu značajnu manifestaciju i gradi most između tradicije i savremenosti. Uspostavljanjem intenzivnijeg međugeneracijskog, međusektorskog i međunarodnog dijaloga kroz izložbu i prateći program, 45. Salon arhitekture ima za cilj da podstakne dijalog u težnji ka čuvanju integriteta struke.

Poslednjih decenija arhitektonska profesija globalno prolazi kroz krizu u vezi sa sopstvenom ulogom i pozicijom u društvu, pa nam je više nego ikad potreban dijalog. Kritički dijalog. Dijalog unutar profesije. Dijalog s javnošću. Dijalog sa zajednicom. Dijalog sa svim učesnicima u procesu stvaranja arhitekture.

Salon ove godine doživljavamo kao priliku da stvorimo novo polje dijaloga unutar arhitektonske zajednice.

Usled nepostojanja funkcionalnog mehanizma kritičkog dijaloga proizveden je vakuum, „neprostor“ unutar domaće arhitektonske struke, posledica toga su neretko konfrontirani stavovi i podele, tako da su reči i dela arhitektonske struke decenijama bez uticaja i odjeka u srpskom društvu, a javnost preispituje našu profesiju za svako činjenje i nečinjenje u javnom prostoru.

„Zato verujemo da je na zajednici srpskih arhitekata odgovornost da izgradi kulturu dijaloga unutar sebe i sa društvom, za šta je neophodno da razume da je potrebna promena nas samih, a ne svih drugih oko nas. Salon ove godine doživljavamo kao priliku da stvorimo novo polje dijaloga unutar arhitektonske zajednice i, što je još važnije, sa društvom u kojem i za koje stvaramo, i time doprinesemo repozicioniranju arhitektonske profesije“ – navodi se u pozivu.

Razumevajući složenost procesa koji oblikuju savremeno graditeljstvo, Muzej primenjene umetnosti (MPU) i Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) pozivaju vas na preispitivanje i redefinisanje naših praksi. Više nego ikada arhitektura mora da pronađe novi format delovanja kako bi obezbedila sopstvenu egzistenciju.

Tema prošlogodišnjeg Salona arhitekture bila je ZAOKRET; Foto: Sara Pilipović

Izlagačke kategorije

Savet 45. Salona arhitekture preispitao je sveobuhvatnost do sada uspostavljenih kategorija i koncipirao ih tako da aktiviraju što širi spektar arhitektonskog stvaralaštva. Inicirana je nova kategorija – Pejzažna arhitektura.

Dosadašnji naziv kategorije Enterijer preimenovan je u Unutrašnja arhitektura, podstičući tako arhitektonsko promišljanje prostora, inovativnost, programsku diskusiju i sinergiju sa arhitekturom objekta.

Neotuđivost arhitektonske kritike od istraživanja i njihovo rezultiranje u formatu publikacije, sublimirano je u jednu kategoriju – Arhitektonska kritika i publikacija.

Savet Salona podržao je u duhu kontinuiteta prošle godine uspostavljenu kategoriju – Virtuelna arhitektura. Ta kategorija nastavlja da podstiče diskusiju i preispitivanje koncepta virtuelnosti u arhitektonskoj praksi.

Prepoznajući zainteresovanost građana za arhitektonske i urbanističke tokove, a sa ciljem aktivacije najšire javnosti, Savet Salona inicira uspostavljanje trajne Nagrade publike, koja će se dodeljivati na osnovu direktnih glasova posetilaca prikupljenih tokom trajanja Salona.

Članovi žirija i Saveta 45. Salona

Internacionalni karakter Salona podržan je izborom internacionalnog žirija, koji sačinjavaju prof. dr Verner Zobek, arhitekta, inženjer, istraživač i pisac – predsednik žirija, dr Ljiljana Blagojević, arhitektkinja, Aleksandar Zeljić, arhitekta, Gensler, Čikago, prof. dr Dubravka Đukanović, arhitektkinja i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, dr Marjana Radović, arhitektkinja, M2 studio, Milano, dr Marija Maruna, redovna profesorka Arhitektonskog fakulteta, dobitnica Gran prija 44. Salona arhitekture i Ljubica Arsić, arhitektkinja, dobitnica Gran prija 44. Salona arhitekture.

Savet 45. Salona arhitekture čine Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka MPU, Relja Petrović, arhitekta, kustos MPU, Predrag Milutinović, arhitekta, Danilo Dangubić, arhitekta i Milka Gnjato, arhitektkinja.

Važni datumi

  • Javni poziv za učešće na 45. Salonu arhitekture traje do 25. 02. 2023.
  • Rezultati selekcije će biti objavljeni do 02. 03. 2023.
  • Rok za dostavu materijala za pano je 07. 03. 2023.
  • Rok za dostavu materijala za katalog je 15. 03. 2023.
  • Datum svečanog otvaranja Salona je 28. 03. 2023.
  • Datum svečanog uručenja nagrada je 27. 04. 2023.

Raspis konkursa u PDF formatu možete pogledati ili preuzeti na sajtu Muzeja primenjenih umetnosti.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *