Svečana dodela održana je 27. decembra u Beogradu
Arhitektura

Nagradu Aleksej Brkić za 2021. godinu podelili Vladimir Lojanica i Danilo Dangubić

Žiri je istakao i projekte Lazara Kuzmanova i Jelene Marković, a studentska nagrada dodeljena je autorskom timu s novosadskog FTN-a. 

Udruženje arhitekata Srbije objavilo je imena dobitnika godišnje nagrade „Aleksej Brkić“ za najuspelije arhitektonsko delo realizovano u zemlji tokom 2021. godine, kao i nagrade za najuspeliji studentski projekat arhitekture studentima arhitekture, nastao u toku nastavnog procesa u protekloj godini.

Ova priznanja jedina su koja, na godišnjem nivou, dodeljuje reprezentativno strukovno udruženje arhitekata i kao takve imaju posebnu specifičnu težinu, a žiri se ove godine jednoglasno opredelio da nagradu „Aleksej Brkić“ dodeli kao podeljenu između dva autora, odnosno da nagradi dva dela realizovana u prošloj godini.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stambeno-poslovni objekat Central u Pančevu; Foto: Danilo Dangubic Architects

Nagrade za Central u Pančevu i Kampus NCR-a

Tako godišnju nagradu UAS za najuspelije arhitektonsko delo dele Danilo Dangubić, arhitekta, za stambeno-poslovni objekat Central, Vojvode Radomira Putnika 18, Pančevo i Vladimir Lojanica, arhitekta, za poslovni objekat Kampus multinacionalne kompanije NCR, ugao Đorđa Stanojevića i Nova 1, Blok 42, Novi Beograd.

Kako se navodi u obrazloženju, dve nagrađene realizacije, iako sasvim različite (programski, kapacitetom, ciljnom grupom korisnika…) dele neke suštinski bitne kvalitativne karakteristike, manifestovane kroz relacije uspostavljene sa programom, okruženjem i korisnicima, a koje neminovno generišu i komunikološke aspekte objekata i čine da svaka u svom kontekstu, kako prostornom tako i programskom, predstavlja vredan iskorak u našoj arhitektonskoj praksi.

Kampus kompanije NCR na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić

Rad novosadskih studentkinja razvijen je kroz specifičnu metodologiju, zasnovanu na individualnom i zajedničkom radu.

Nagrada za najuspeliji studentski projekat dodeljena je Bojani Uzelac, Anji Marjanović, Anastasiji Radovanović i Ivi Pejčić (mentori: dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić) za projekat „Rekonstrukcija i revitalizacija Studija M“ u Novom Sadu, realizovan na  novosadskom FTN-u, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam.

„Rad je razvijen kroz specifičnu metodologiju, zasnovanu na individualnom i zajedničkom radu. Autorke
rada najpre predstavljaju sprovedena individualna fenomenološka istraživanja, zasnovana na prostornim
pojavama nestajanja, prostornih ostataka, praznine, odsustva, ideologije i sugestivnosti prostora, te na
različitim kontekstima oprostorenja datih fenomena. Ovu fazu rada sledio je zajednički rad na projektu
rekonstrukcije i revitalizacije Studija M – aneksa zgrade Radija Novi Sad, koji integriše iskustva istraživačke faze“ – kaže se, između ostalog, u obrazloženju.

Projekat „Rekonstrukcija i revitalizacija Studija M“; Autorke: Bojana Uzelac, Anja Marjanović, Anastasija Radovanović i Iva Pejčić

Pohvale Lazaru Kuzmanovu i Jeleni Marković

Svečana dodela održana je 27. decembra u sali  Doma inženjera i tehničara Srbije u Beogradu, a tom prilikom uručene su i Godišnje nagrade za 2019.  i 2020. godinu, kada je svečana dodela izostala zbog nepovoljne epidemioške situacije.

Osim nagrađenih radova, žiri je istakao i koncepciju i realizaciju oblikovnog rešenja ulične fasade Stambeno-poslovne zgrade na Bulevaru Oslobođenja 97 u Novom Sadu, autora Lazara Kuzmanova, te programsku i oblikovnu koncepciju Kuće na brdu Popare, Valjevo, autorke Jelene Marković.

Žiri je jednoglasno odlučio da se Povelja Udruženja arhitekata Srbije za delo naših autora realizovano u inostranstvu za 2021. godinu ne dodeli, a kompletan izveštaj o radu žirija kao i obrazloženje za dodelu nagrada možete pogledati ili preuzeti na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *