Kopenhagen je Uneskova svetska prestonica arhitekture za 2023. godinu; Foto: Febiyan Rachman
Dešavanja

Ukoliko putujete u Kopenhagen ovih 7 dešavanja u 2023. bi obavezno trebalo da posetite

Od UIA svetskog kongresa arhitekata, preko festivala arhitekture, do obilazaka znamenitih građevina koje su obično zatvorene za javnost. 

Nakon što je odabrana kao svetska prestonica arhitekture za 2023. godinu od strane Uneska, danska prestonica će imati i zadatak da istakne stremljenje ka putu održive arhitekture, kao i da predstavi na koji način arhitektura i urbanizam mogu pomoći u postizanju ovog cilja.

Danska je generalno poznata kao zemlja koja se na anketama uvek nalazi na vrhu najsrećnijih zemalja sveta, a tome sigurno doprinosi i težnja ove zemlje ka infrastrukturi sa neutralnim ugljenikom, kao i prilagođavanje prostora pešacima i biciklistima i kreiranje kvalitetnih javnih prostora.

Očekuje se da će u narednoj godini preko 10.000 arhitekata posetiti Kopenhagen, kako bi se pridružili obilascima sa vodičem, izložbama, debatama i kulturnim događajima koji stavljaju dizajn i arhitekturu u centar pažnje. A dok se ne objavi lista sa svim planiranim sadržajima, predstavljamo vam prvih sedam najavljenih.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Očekuje se da će u narednoj godini preko 10.000 arhitekata posetiti Kopenhagen; Foto: Iwan Baan

UIA svetski kongres arhitekata

Od 2. do 7. jula 2023.

Kongres ima za cilj okupljanje arhitekata iz celog sveta, kako bi zajedno promovisali arhitekturu kao sredstvo za postizanje 17 ciljeva održivog dizajna UN do 2030.godine.

Kao neki od vodećih govornika 28. kongresa pojaviće se Fransis Kere, Bjarke Ingels, Ursula fon der Lajen, Kunle Adejemi, Čimamanda Ngozi Adiči i Kris Dauni.

Kao neki od vodećih govornika pojaviće se Fransis Kere, Bjarke Ingels, Ursula fon der Lajen, Kunle Adejemi, Čimamanda Ngozi Adiči i Kris Dauni.

Festival arhitekture u Kopenhagenu

Od 22. juna do 9. jula 2023.

Najavljeni festival uzima inspiraciju iz prethodno pomenutog Svetskog kongresa UIA, odnosno njegove teme, Leave No One Behind, kako bi se istražile njegove implikacije u kontekstu urbanih sredina, sa pogledom na simbiozu, stanište, životnu ravnotežu i životne cikluse, piše ArchDaily.

Festival arhitekture održaće se od 22. juna do 9. jula; Foto: International Union of Architects

Film Mosaic 2023

Od 1. do 11. juna 2023.

Festival arhitekture u Kopenhagenu takođe organizuje i globalno takmičenje kratkometražnog filma koje se fokusira na UN-ovu agendu Leave No One Behind.

Pobednici će biti pozvani da prisustvuju festivalu CAFx, a pristigli filmovi će biti sastavljeni u filmski mozaik „svakodnevnih glasova“ iz različitih geografskih i kulturnih konteksta.

Više od 40 zgrada je uključeno u program, kako bi arhitektura bila otvorenija i pristupačnija za uživanje što više ljudi.

Open House Copenhagen

25. i 26. mart 2023.

Open House predstavlja međunarodni koncept koji je otpočeo još pre 30 godina u Londonu. Ideja događaja je da otvori za javnost uobičajeno zatvorene zgrade i pozove ljude da posete različite objekte, od palata, preko elektrana do privatnih kuća.

Više od 40 zgrada je uključeno u program, kako bi arhitektura bila otvorenija i pristupačnija za uživanje što više ljudi.

Posetioce očekuje i više zanimljivih obilazaka grada; Foto: Iwan Baan

DAC Architecture Run

Tokom 2023. godine

DAC Architecture Run je jedinstven oblik istraživanja danskih zgrada i uličica, kao i šetališta i stepeništa, vrtova i parkova, ali i istorijskih zgrada i muzeja.

Na ovaj način nudi se i jedinstven pristup objektima koji su obično zatvoreni za javnost, a aktuelne ture su objavljene u biltenu DAC-a.

Obilasci mogu biti u formi poseta savremenim arhitektonskim ikonama, do obilaska istorijskih znamenitosti ili živopisnih naselja Kopenhagena.

Šetnja gradom: Capital of Cool

Svake subote od 13.30 do 15.30

Danski arhitektonski centar organizuje vođene javne ture kako bi svi zajedno istražili i razumeli karakter glavnog grada Danske.

Obilasci se tematski razlikuju, te mogu biti u formi poseta savremenim arhitektonskim ikonama, do obilaska istorijskih znamenitosti ili živopisnih naselja Kopenhagena.

Prva stalna izložba danske arhitektue biće zvanično otvorena 24. marta; Foto: Febiyan Rachman

Otvaranje prve stalne izložbe o danskoj arhitekturi

24. mart 2023.

Danski arhitektonski centar ima nameru da otvori prvu stalnu postavku koja istražuje istoriju danske arhitekture od vikinškog doba do danas.

Ovo je takođe odlična prilika za posetioce da istraže pojedinačne stilske periode, upoznaju danske arhitekte i razumeju evoluciju izgrađenog okruženja u danskom društvu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *