Tri puta bravo za domaće virtuelne salone; Foto: Marina Marković
Kolumna, Saloni

Tri puta bravo za domaće Salone u virtuelnom svetu

Salon arhitekture u Novom Sadu i Salon Urbanizma u Kragujevcu u svojoj digitalnoj formi otvorili su mogućnost ponovnog gledanja, analiziranja i komentarisanja kao i uporede analize radova.

‘Da prebrodimo jaz između onoga gde moramo biti i onoga gde želimo biti’, rečenica je kojom je Slavica Ferenc, predsednica Saveta Salona Urbanizma otvorila ovogodišnji Salon održan u virtuelnom okruženju od 8. do 13. oktobra 2020. godine. Osim ove kragujevačke manifestacije, Salon arhitekture u Novom Sadu održan je od 10. do 17. oktobra je prvi događaj u svetu arhitekture iz našeg područja, koji se osmelio da se isproba u virtuelnom okruženju. Da li ove dve lokalne manifestacije predstavljaju pozitivan primer kako tradicionalne discipline srodne graditeljstvu, malim korakom, istupaju iz zone komfora i priključuju se sveprisutnom virtuelnom univerzumu, i zašto je takva odluka, sa pandemijom ili bez nje, mali korak za pojedinca a veliki korak za struku?

Prevlast digitalnog sveta savremenih tehnologija i dostupnost informacija koji kao takav pruža, isprovocirale su revoluciju u čitavom svetu, pa i u domenu arhitekture, urbanizma i graditeljstva. Informacije koje, pre samo nekoliko decenija nisu bile svakome dostupne, danas se nalaze svakom korisniku pametnih tehnologija, na dlanu. U ne tako davnoj prošlosti, na primeru značajnih događaja iz ovog sveta, plasiranje novih tehnologija, projekata i stavova u struci kroz tradicionalne publikacije i štampane medije, trajali su od nekoliko meseci do nekoliko godina. Osim toga, vrlo često, dostupni usko stručnim licima i velikim ljubiteljima, svet graditeljstva, kretao se u uskom krugu.

Digitalni Salon arhitekture Novi Sad

Rastuća publika digitalnih manifestacija

Globalni trendovi u domenu graditeljstva, iz godine u godinu, napreduju rapidnom brzinom. Kao jedan od pokretača, može se smatrati mreža preko koje svakodnevno živimo. Oni koji nisu imali prilike ali ni mogućnost da se informišu o godišnjim smotrama nikada nisu dospevali do značajnih projekata koji se, često, ne završavaju u usko stručnim ostvarenjima već su korak ka budućnosti funkcionisanja gradova, svakodnevnog života i načina posmatranja sveta oko nas.

Pogođeni pandemijom koja nam je na svakodnevnom nivou promenila način funkcionisanja, naterala je jedan deo sveta, koji se vešto protivio napretku, da se prilagodi i prigrli savremene alate koji ne samo da omogućavaju kontinuitet u stvaranju, već podižu događaje na globalni nivo. Pandemija koronavirusa rezultira razmišljanjima o promeni načina rada i adaptaciji na digitalno okruženje– gde će se mnoge profesije premeštati iz fizičkog u virtuelno, kilometrima daleko jedni od drugih. Taj način se može implementirati u politiku značajnih manifestacija – revija ostvarenja i globalnih pravaca kojim se struka kreće, pokrećući na razmišljanje više ljudi nego ikada.

Savremeni alati u korist virtuelne prezentacije

Kanali plasiranja su različiti a savremene tehnologije omogućavaju dijapazon načina prezentacije. S obzirom na to da su Saloni prostorni događaji, tehnologija koju pruža 3D virtuelno okruženje predstavlja najverniju repliku realnom događaju. Tako se primer Punto de Inflexión, pionira digitalnih manifestacija u ime arhitekture, održanog 21. i 22. oktobra ove godine, pokazao kao značajan iskorak u 3D svet i mogućnosti koji on pruža. U prostornom okruženju, posetioci su mogli da u ‘predvorju’ izaberu Avatare koji bi ih predstavljali, a zatim da se kreću po izložbenom prostoru, posećuju konferencije i borave u prezentacionim salama na značajnim govorima.

Digitalno 3D okruženje konferencije; Foto: Dezeen

Pospešivanje digitalizacije manifestacija omogućava širokoj publici direktno prisustvo, a graditeljstvo podiže na nivo popularne discipline.

Na ne tako naprednom digitalnom servisu, ali u duhu virtuelnog prikazivanja i domaće manifestacije poput 22. Salona arhitekture Novi Sad i 29. Salona Urbanizma, odlukom da se premeste iz fizičkog u efemerni svet, omogućili su značajnim regionalnim ostvarenjima u domenu arhitekture, urbanizma i graditeljstva da se predstave širokoj publici. Postavljanjem radova na digitalnu platformu, praćenu virtuelnim otvaranjem Salona, održao se kontinuitet, a salon se premestio u savremeni diskurs.

“Usled epidemiološke situacije ovogodišnje izdanje Salona arhitekture održava se u online verziji. U sadašnjem trenutku, punom neizvesnosti, brige i brojnih sputanosti koristimo prednosti i dobre strane digitalnog prostora i društvenih mreža da još jednom okupimo i prikažemo najbolju arhitekturu iz okruženja danas. Cilj nam je da ove godine arhitektura na Salonu, više nego ikad pre, bude inspiracija svima kojima je ona u srcu i da svojim kvalitetom doprinese da se pažnja ponovo usmeri na sve one pozitivne vrednosti koje se nalaze u samoj njenoj srži.” – saopštio je Miljan Cvijetić, predsednik DANS-a.

Tri puta bravo

Salon Urbanizma i Salon arhitekture Novi Sad na lokalnom, ali i manifestacije poput Punto de Inflexión na globalnom nivou, postavili su primer događajima iz ovog domena da razmisle o prelasku na virtuelno ili podjednakom uvažavanju istog u budućnosti održavanja.

Premeštanjem iz fizičkog na digitalni medij ne samo da se omogućava pristup većem broju ljudi, nego se otvara mogućnost ponovnog gledanja, analiziranja i komentarisanja kao i uporede analize – o čemu je u svom javnom pismu upućenom organizaciji Salona Urbanizma potvrdio profesor Macura.

„Tri puta bravo zaslužuje, što se mene tiče, kompjuterizovana prezentacija Salona. Prvi put nam ovaj vid prezentacije omogućava da učimo iz radova koje nismo sami uradili. Prvi put možemo satima da studiramo radove. Prvi put možemo da ih poredimo. Prvi put možemo da ih imamo na duže ili dugo vreme. Znači tri puta bravo! Šteta je što ne znamo majstore koji su napravili ovu alatku. Predlog se sam nameće: kompjuterska internet online prezentacija radova i drugog sa Salona treba da bude stalna praksa. Jer je fantastična.“ rekao je profesor Dr Vladimir Macura u pismu upućenom ovogodišnjem Salonu Urbanizma.

Kontinuitet uprkos preprekama

Kulturno-tehnološki napredak ne staje što znači da se u graničnoj situaciji u kojoj se nalazimo moraju pronaći načini kako bi se kontinuitet održao. Sprečavanje prekida u kontinuitetu ovih događaja i pronalaženje inovativnih načina za njihovo funkcionisanje vrlo je značajno za struku u pogledu budućih ostvarenja. To znači – konstantna publikacija najistaknutijih radova na lokalnom i globalnom nivou s idejom da se mladim budućim graditeljima postave jasni ciljevi koje treba da dostignu, ali i prevaziđu.

Pospešivanje digitalizacije manifestacija omogućava širokoj publici direktno prisustvo, a graditeljstvo podiže na nivo popularne discipline. Tri puta bravo za virtuelne salone!

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *