Aktuelno

Najveći prečišćivač vazduha na svetu podignut u Kini

Preliminarni rezultati pokazuju da je ovo postrojenje značajno smanjilo nivo zagađenosti vazduha u gradu Si’an.

U Kini je sagrađen prečišćivač vazduha u obliku tornja visine 100 metara zbog čega se on smatra najvećim postojenjem takve vrste na svetu.

Kako tvrde naučnici s Instituta za zaštitu okoline pri Kineskoj akademiji nauka, ovaj sistem je dnevno proizveo 10 miliona kubika čistog vazduha od kako je pre par meseci pušten u rad. U oglednom području, koje se proteže na 10 kvadratnih kilometara gradske površine, nivo smoga je smanjen na umeren nivo čak i tokom onih dana kada je inače veoma veliko vazdušno zagađenje, javljaju kineski mediji.

Prečišćivač vazduha visok je 100 metara

Zagrejan vazduh se penje uz toranj prolazeći kroj brojne filtere za čišćenje i na kraju se pušta u atmosferu.

Postrojenje radi tako što zagađeni vazduh provlači kroz niz zelenih objekata smeštenih oko baze tornja gde se greje korišćenjem solarne energije. Zagrejan vazduh se penje uz toranj prolazeći kroj brojne filtere za čišćenje i na kraju se pušta u atmosferu.

Ovaj metod omogućava da se vazduh prečisti uz relativno malu količinu električne energije, koja se u Kini uglavnom proizvodi putem termoelektrana na ugalj.

Projekat tornja za prečišćavanje vazduha u Si’anu pokrenut je u 2015. godini kao ogledno postrojenje. Vođeni dobrim početnim rezultatima, Kinezi planiraju da prave tornjeve u punoj veličini, odnosno, visine 500 metara koji bi pokrivali površinu od 30 kvadratnih kilometara. Veruje se da bi sistemi ovakve veličine mogli da prečiste većinu vazdušnog zagađenja u manjim gradovima.

Foto: South China Morning Post

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Nije sve na zapadu

  KInezi na otvorenom a Rusi u zatvorneom imaju najbolje aparate za preciscavanej vazduha. Ono što prečišćivač vazduha za kućnu upotrebu Nobel-Ambilife (ruski aparat ima ga u Srbiji) izdvaja od svih drugih je upravo fotokatalitičko dejstvo titanijum-dioksida koje razgrađuje štetne komponente iz vazduha. Proizvodi ga naučno-medicinska firma “Амбилайф“ iz Rusije. Institut Katalize sibirskog odseka ruske Akademije nauka (Novosibirsk) je razvio metod dezinfekcije i prečišćavanja vazduha putem procesa fotokatalize.

  1. Andrija

   Da. Slažem se. Tak uredjaj je možda i vrh industirje u oblasti prečišćivača vazduha. Samo što se svest i navike ljudi jako sporo menjaju. Jer, reklama i makreting su dominantni u stvaranju navika potrošača i vezivanja za brendove. Šansa proizvoda iz nezapadnih zemalja je baš u zdravstvenom sektoru, jer zdravlja nikad dosta a postojeći uredjaji, i to baš iz ove oblasti i nisu ostavili neki spektakularan utisak.

 2. Zile

  Dve najvece drzave koje zagadjuju celu planetu sad ispadose inovativni, a ustvari su foliranti. Neka preciscavaju otrovne gasove na izlazu iz svojih postrojenja pa nam nece trebati ovakvi tornjevi!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *