Izdvojeno, Svetski projekti

Ova zgrada u Berlinu pročišćava vazduh u svojoj okolini

Premaz preko keramičkih pločica omogućava fasadi da pozitivno doprinese ekološkom aspektu kvarta u kojem je smeštena.

Prva zgrada slavnog poljskog arhitekte Danijela Libeskinda u Berlinu je zanimljivo oblikovan objekat koji bukvalno čisti okolni vazduh. Zgrada zvana Safir obložena je geometrijskim pločicama koje su premazane slojem titanijum dioksida koji razlaže prljavštinu kada je izložena sunčevim UV zracima, piše ArchPaper.

Prevlaku na bazi titanijum dioksida razvio je japanski TOTO koja fasadi omogućava da pročišćava vazduh od okolne prljavštine.

 

Iako nije plava, zgrada crpi inspiraciju od oblika safira po kojoj je i dobila ime. Baš kao i ovaj dragi kamen, i nova berlinska zgrada ima zakošene ravni koji čine fasadu interesantnom i nesvakidašnjom. Međutim, još je zanimljivija informacija da ova, à la brušena, fasada pomaže ekološkom aspektu kvarta u kojem je pozicionirana.

Japanski izum

Fasada je obložena s 3.600 pločica italijanske kompanije Casalgrande Padana, od kojih je samo 500 standardne veličine dok su sve ostale rađene po meri. Svaka pločica je pažljivo postavljena po zamisli arhitekte, a taj proces nije bio ni malo jednostavan. Zato je i potrajao puna četiri meseca…

Prevlaku na bazi titanijum dioksida razvio je japanski TOTO koja fasadi omogućava da pročišćava vazduh od prljavštine kada je osvetljena prirodnom svetlošću, slično kao i što radi Heromat kojeg su razvili stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Noćna mora za dizajnere enterijera

Zbog karakteristične fasade i stanovi su sasvim neuobičajeni. Njima dominiraju zakošeni prozori, balkonska vrata koja nisu paralelna sa zidovima i slične stvari koje unose dinamiku u prostor ali će stanari morati da angažuju dizajnera enterijera da im reši stanove.

Gornji spratovi rezervisani su za stanove, dok će u prizemlju biti organizovan komercijalni prostor. Za sve stanare obezbeđen je parking u podzemnoj garaži.

Foto: Sapphire Berlin, Jan Bitter

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *