Izdvojeno, Kolumna

10 pitanja za urednika Happy Interior Bloga

Saznajte kako je Igor Josifović došao na ideju da vodi blog o enterijerima, putovanjima i kućnim biljkama.

Internet je zanimljiv i zbog toga što svaki dan možete da naletite da dobar sadržaj i to na sajtovima za koje ste prvi put čuli. Upravo takvo je bilo naše iskustvo sa Happy Interior Blogom koji, osim toga što veoma atraktivno izgleda, ima i veoma zanimljive članke o enterijerima, dizajnu, putovanjima i, potpuno neočekivano, o kućnim biljkama.

Posebno nas je zainteresovala činenica što ovaj blog vodi naš čovek koji živi i radi u Minhenu.

 

Ono što nas je pak posebno zainteresovalo jeste činenica što ovaj blog vodi naš čovek, Igor Josifović, koji živi i radi u Minhenu. Blog, kojeg mesečno poseti 30.000 čitalaca mesečno, je na engleskom jeziku, međutim teme koje Igor obrađuje su često i iz rodne Srbije. Zbog svega toga, rešili smo da postavimo uredniku ovog bloga 10 pitanja koja će nam malo približiti njegov interesantan projekat.

1. Kako si došao na ideju da praviš blog o enterijerima?
To je bilo manje vise mahinalno. Oduvek mi je bilo važno živeti u lepom enterijeru i okruživati se lepim stvarima koje imaju značaja i svoju istoriju. Tako sam 2011. odlučio da pokrenem Happy Interior Blog koji se bavi prvenstveno enterijerima, dizajnom, putovanjima i kućnim biljkama. Inače, ne bavim se profesionalno tim temama. Radim kao menadžer za društvene mreže u jednoj kompaniji, a blog mi dođe kao hobi a i drugi posao.

happyinteriorblog-03

2. Gde i kako crpiš inspiraciju za nove tekstove?
Uglavnom na putovanjima gde imam priliku da vidim nove stvari, novi dizajn, nove kulture i načine zivota. Često imam i tu čast da upoznam zanimljive ljude i dizajnere pa se tako rode i nove ideje za blog. Inače, čitam druge blogove, pogotovo američke, tako da se uvek nađe neka nova priča za blog.

Meni su biljke u enterijeru jako drage jer imam utisak da tek s biljkama prostor zaživi i odaje neku čarobnu relaksiranu atmosferu.

 

3. Biljke su se lepo uklopile u ceo koncept bloga. Odakle interesovanje za njih?
Biljke su me pratile i kroz detinjstvo. Sećam se maminog stana s velikim biljkama koje su krasile sobe. Tako da sam ubeđen da su biljke, onako tajanstveno, postale deo mene (smeh). Meni su biljke u enterijeru jako drage jer imam utisak da tek s biljkama prostor zaživi i odaje neku čarobnu relaksiranu atmosferu. Kao mala oaza u domu! A da ne spominjem i činjenicu da biljke poboljšavaju klimu u stanu tako sto pročišćavaju vazduh koji udišemo.

happyinteriorblog-04

4. Često su članci ilustrovani tvojim fotografijama. Da li voliš i fotografiju?
Jeste. Nisam se nikada profesionalno bavio fotografijom ali kada sam počeo da blogujem kupio sam sebi bolji aparat i počeo da učim tokom rada na blogu.

5. Koliko često putuješ i koliko ti to pomaže da otkriješ nove teme? 
Moja mama me zove ‘Pera putnik’. Mislim da to dosta govori o tome koliko putujem (smeh). Zaista putujem često, što poslovno, što za blog, što privatno. Tako se nakupe putovanja pa desi se da ne budem nijedan vikend u stanu.

Nakon tri godine rada na projektu Urban Jungle Bloggers sa Judith de Graaff, bila nam je želja da sve to pretočimo u jednu lepu knjigu koja će biti kako inspirativna tako i praktična.

 

6. Nedavno je izašao treći tiraž tvoje knjige Urban jungle. O kakvom se naslovu radi?
Knjigu Urban Jungle napisao sam zajedno sa prijateljicom Judith de Graaff, blogerkom iz okoline Pariza, koja je samnom pokrenula grupu Urban Jungle Bloggers 2013. godine. Nakon tri godine online rada na tom projektu bila nam je želja da sve to pretočimo u jednu lepu knjigu koja će biti kako inspirativna tako i praktična. Zajedno sa jednim fotografom, obišli smo pet lepih domova punih biljaka širom Evrope, pokupili pregršt kreativnih ideja oko stajlinga i dekoracije doma sa biljkama a i sakupili dosta informacija o kućnim biljkama i njihovoj nezi.

7. Hoće li biti možda izdanje na srpskom?
Trenutno je knjiga dostupna na engleskom i nemačkom jeziku. A ukoliko bude zainteresovana neka izdavačka kuća u Srbiji, bice i na srpskom. Samo se javite!

Svakom prilikom kada dolazim u Srbiju obavezno obiđem neka zanimljiva mesta koja predstavim na blogu ali isto tako i srpske brendove is sfere dizajna i enterijera.

 

8. Koliko često pišes o temama iz Srbije i koliko su oni intesantni stranoj publici?
Redovno se vraćam na teme iz Srbije zato što smatram da ima to mogućnost kao Srbin u inostranstvu da predstavim i srpski dizajn a i Srbiju kao zemlju na mom blogu. Svakom prilikom kada dolazim u Srbiju obavezno obiđem neka zanimljiva mesta koja predstavim na blogu ali isto tako i srpske brendove is sfere dizajna i enterijera. Tako sam već pisao o brendu Folkk, Presek, Lampemm, ali i o lepim mestima kao sto je Makadam, Mikser House itd. Trenutno sam opsednut lepim ćilimima i ćebadima iz Srbije marke Niti. Obavezno proverite!

happyinteriorblog-02

9. Koji su trendovi u enterijerima za 2017. godinu?
Mislim da cemo u 2017. godini videti više taktilnih rešenja u enterijerima koji će nas naučiti da ponovo otkrijemo kožu kao čulni organ. Današnje doba je karakterizovano mobilnim telefonima, tabletima, glatkim površinama koje svakodnevno koristimo i dotičemo. Lagano gubimo senzibilitet osećanja za razne površine i materijale. Mislim da ćemo u rešenjima za enterijere videti zanimljive ideje koja će nam ponovo otkriti tu čar dodira.

10. Planovi za narednu godinu?
Dosta toga! Radimo na novim planovima za projekat Urban Jungle Bloggers, planiram već neka putovanja, biće i noviteta na Happy Interior Blogu. Otom potom!

Foto: Igor Josifović

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *