Arhitektura, Izdvojeno

Ova zgrada prečišćavanja vazduh efikasno koliko i 33.000 stabala drveća

Krakovu, jednom od vazdušno najzagađenijih gradova u svetu, stiže pomoć u vidu zgrade Muzičke akademije koja će se boriti sa smogom.

U nadi da će poboljšati kvalitet vazduha, biro FAAB Architektura učestvuje sa inovativnim projektom na konkursu za novu zgradu Muzičke akademije u ovom poljskom gradu čiji će pobednik biti poznat 31. marta 2017. godine. Njihovo rešenje zasnovano je nemačkom sistemu Green City Solutions koje pomoću posebne vrste mahovine na krovu efikasno prečišćava vazduh i pretvara smog u biomasu.

Posebne vrste mahovine na krovu efikasno prečišćava vazduh i pretvara smog u biomasu.

 

Oko 1.300 kvadratnih metara krova muzičke akademije biće prekriveno mahovinom, piše Inhabitat. Specijalna kultura mahovine na ovoj kvadraturi, moći će da pročisti vazduh od smoga jednako efikasno kao i 33.000 stabala drveća. Primenom specijalnog nemačkog sistema smog će se pretvarati u biomasu.

Zgrada je zamišljena kao izdužena struktura koja se nenametljivo uklapa u prirodno okruženje. Objekat će imati obrazovno krilo, koncertnu dvoranu i deo za posetioce koji je pažljivo ušuškan između postojećeg drveća, kako bi pružio prijatnu atmosferu studentima i posetiocima.

Ovaj projekat u skladu je sa generalnim planom Krakova koji ima za cilj da se grad učini ekološkijim a samim tim i prijatnijim za život.

Osim zelenog krova, održivosti će doprineti i sistemi za skupljanje kišnice, koji bi bili smešteni ispod zemlje.

Sistem za skupljanje kišnice
Prerada tople i hladne vode

Muzička akademije biće izgrađena na obali rekle Visle, i to na placu nekadašnje vojne baze. Kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, i ovoj zoni biće zabranjen pristup automobilima.

Foto & rendering: FAAB Architektura

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *