Arhitektura

Fosterov hotel s pogledom na centralno svetilište islama

Ovaj hotelski kompleks u Meki namenjen je za hodočasnike s dubokim džepom.

Renomirana arhitektonska kompanija Foster + Partners pobedila je na međunarodnom konkursu za izradu idejnog rešenja novog luksuznog hotela i apartmanskog kompleksa koji će se graditi nedaleko od Velike džamije u Meki u Saudijskoj Arabiji, piše ArchDaily.

Oni koji odluče da ne štede novac, moći će iz svoje sobe sa svetilištem da vide i Kabu.

Kompleks je zamišljen kao niz kaskadnih objekata koji prate topografiju terena, oblikovan tako da jasno prati tradicionalnu arapsku arhitekturu.

Bio je veoma veliki izazov projektovati u blizini najsvetijeg mesta za islam. Zbog toga je naše rešenje inovativni kompleks koji poštuje veličinu i značaj Velike džamije.

 – rekao je Luke Fox iz biroa Foster + Partners.

Zbog manjka kvalitetnog smeštaja u Meki, ovaj hotel zamišljen je kao luksuzni hotel u kojem veliki broj soba ima direktan pogled na Kabu, centralno svetilište. I enterijeri soba potpuno su prilagođeni hadžiluku pa svaka od njih ima posebno mesto za molitvu i kontemplaciju.

Kaskadni hotel biće postavljen u između železničke stanice Haramain i Velike džamije što znači da će biti na glavnoj ruti hodočasnika. Zato su javni prolazi kroz hotel osmišljeni tako da se oni na najbolji mogući način uklope u tradicionalnu arapsku arhitekturu.

Izvođenje ovog hotela trebalo bi da krene sledeće godine, a gradnju će finansirati Jabal Omar Development Company.

Povezani članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *